Duurzame energie uit de grond: de magie van bietenverwerking voor biogasproductie
In de zoektocht naar duurzame energiebronnen wordt er steeds meer gekeken naar alternatieven voor traditionele fossiele brandstoffen. Een opvallende speler op dit gebied is bietenverwerking, met name de omzetting van bieten in biogas. Deze innovatieve aanpak biedt niet alleen een duurzame energiebron, maar draagt ook bij aan de optimalisatie van landbouwpraktijken.
Voederbieten als grondstof
Bieten, oorspronkelijk geteeld als veevoer, hebben een nieuwe rol gevonden in de productie van biogas. Deze energierijke gewassen bevatten een hoog gehalte aan suikers en zetmeel, wat ideale grondstoffen zijn voor de productie van biogas. Door bieten te gebruiken, wordt niet alleen landbouwgrond efficiënt benut, maar wordt ook een duurzaam alternatief voor traditionele energiebronnen gecreëerd.
Het biogasproductieproces
De kern van dit proces is anaërobe vergisting, waarbij micro-organismen organisch materiaal afbreken zonder de aanwezigheid van zuurstof. Energiebieten worden samen met andere organische materialen in een biogasinstallatie gebracht. De micro-organismen breken de biomassa af en produceren biogas als bijproduct. Dit biogas bestaat voornamelijk uit methaan, dat vervolgens kan worden gebruikt als brandstof voor elektriciteitsopwekking of als warmtebron.
Duurzaamheid en milieubewustzijn
Biogasproductie uit bieten past perfect in de groeiende trend van duurzame landbouw en milieubewustzijn. Het gebruik van hernieuwbare energiebronnen draagt bij aan de vermindering van broeikasgasemissies en bevordert een meer circulaire economie. Bovendien draagt het bij aan de diversificatie van de energievoorziening, wat essentieel is voor een veerkrachtige en duurzame toekomst.
Maïs levert 55 ton/ ha op aan 185 m³/ ton = 10.000 m³ biogas/ ha.
Suikerbieten hebben gemiddeld een grotere opbrengst: suikerbieten leveren gemiddeld 85 ton/ ha x 123 m³/ ton = 10.000 m³ biogas/ ha.
Voederbieten zijn natter (15 procent droge stof). Ze leveren 100 tot 110 ton/ ha x 85 m³/ ton = 9000 m³ biogas/ ha.
Bron: Wageningen University & Research: Boerenbond • Management & Techniek 21 • 7 december 2012
Nauwkeurige verwerking
De magie van bietenverwerking voor biogasproductie wordt mogelijk gemaakt door geavanceerde technologie, zoals bietensnijbakken. Deze innovatieve machines spelen een cruciale rol bij het efficiënt verkleinen van voederbieten tot de juiste grootte voor het anaërobe vergistingsproces. Door gebruik te maken van bietensnijbakken kunnen landbouwers de verwerkingscapaciteit verhogen en ervoor zorgen dat de voederbieten optimaal benut worden in de biogasinstallatie.
Optimaal gemak met Holaras-bietensnijbakken.
Bron: Holaras