Claas profiteert van hoge vraag
De Claas-groep heeft het afgelopen boekjaar 2023 afgesloten met uitstekende resultaten. “Dit boekjaar was heel succesvol. De duidelijk hogere omzet weerspiegelt de hoge vraag naar technische oplossingen voor de landbouw. Nadat de leveringsketen na de pandemie weer tot rust was gekomen, konden we aan de heel hoge vraag voldoen en onze landbouwmachines dankzij de sterke inzet van onze teams wereldwijd aan onze klanten leveren”, aldus CEO Jan-Hendrik Mohr van Claas.
Claas heeft een omzet behaald van 6,1 miljard euro, wat overeenkomt met een stijging van een kleine 25 procent. “De omzet is opnieuw in Noord-Amerika en vooral in Europa duidelijk toegenomen”, volgens CFO Henner Böttcher. “Bovendien konden we de resultaten vóór belasting meer dan verdrievoudigen. Deze namen dan ook toe van 166,3 miljard in het voorjaar naar 522,3 miljard. Het nettoresultaat steeg naar 347,1 miljoen euro. “Dankzij een succesvolle lening van 350 miljoen en een verhoging van een consortiale lening naar 850 miljoen met een gelijktijdige verlenging van de looptijd hebben we onze financiële flexibiliteit duidelijk verder weten te versterken”, vult CFO Henner Böttcher aan.
Nieuwe producten slaan duidelijk aan - grote tractoren van Xerion 12-serie bekroond
Afgelopen zomer heeft Claas met groot succes de 12-serie van Xerion geïntroduceerd. De krachtigste Claas-tractor ooit kenmerkt zich onder andere door nieuw ontwikkelde driehoeksrupsbanden en talrijke assistentiesystemen. Deze noviteiten hebben de sector duidelijk weten te overtuigen. Op de Agritechnica, wereldwijd de grootste beurs voor agrarische techniek, werd de nieuwe Xerion 12.650 Terra Trac uitgeroepen tot ‘Tractor of the Year 2024’, terwijl de volledige serie als ‘Farm Machine 2024’ in de categorie grote tractoren werd bekroond. Met de Evion heeft Claas bovendien de productfamilie maaidorsers gecompleteerd. Deze nieuwe serie is vooral bedoeld voor kleinere landbouwbedrijven. Samen met de Lexion- en Trion-series beschikt Claas over het modernste en breedste assortiment maaidorsers op de markt.
Intelligente landbouwtechniek in het middelpunt
Claas is met digitale oplossingen duidelijk de drijvende kracht in de branche. Op de Agritechnica werd dan ook naast zeven nieuwe, intelligente machines, ook het nieuwe Claas Connect geïntroduceerd als overkoepelend digitaal ecosysteem. Hiermee wordt enerzijds een nog nauwere koppeling tot stand gebracht tussen machines en het agrarisch bedrijf, de cloud en partnerprogramma’s, en anderzijds tussen de agrariër zelf en verkooppartners. Naar verwachting gaat het systeem volgend jaar herfst in de eerste verkoopregio’s online. “Autonomie en kunstmatige intelligentie zijn de thema’s die bepalend gaan worden voor de toekomst van landbouwtechniek. Intelligente landbouwtechniek levert een doorslaggevende bijdrage aan duurzaamheid, en dan met name bij de waarborging van de productie van levensmiddelen”, aldus Jan-Hendrik-Mohr.
Claas maakt bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën, naast eigen ontwikkelingsresources, ook gretig gebruik van samenwerkingen en partnerschappen met andere spelers op de markt. Samen met startup AgXeed en de al jarenlange partner Amazone heeft Claas afgelopen september ‘3A - Advanced Automation & Autonomy’ opgericht, wereldwijd de eerste samenwerking van verschillende partners voor autonomie in de landbouw. Het doel van deze samenwerking is de automatisering van landbouwprocessen en ontwikkeling van autonoom werkende landbouwmachines te bevorderen. Op de Agritechnica presenteerde Claas, naast een Xerion 12.590 Terra Trac met Autonomy Connect voor hoog geautomatiseerde en autonome bewerking van percelen, een gezamenlijk project met AgXeed en ‘thermal drones’. Hiermee kunnen reekalven of broednesten worden opgespoord met behulp van een drone en op kunstmatige intelligentie gebaseerde software in combinatie met geautomatiseerd of zelfs volkomen autonoom maaien van graslanden.
Mijlpalen in 2023 van de succesvolle geschiedenis van Claas
Voor Claas was 2023 bovendien een bijzonder jaar vanwege twee jubileums. Dit jaar was het namelijk precies 50 jaar geleden dat de eerste zelfrijdende veldhakselaar in Harsewinkel werd gebouwd. Een machine die zich vanaf het begin kenmerkte door hoge betrouwbaarheid, efficiëntie en lage bedrijfskosten - producteigenschappen die ervoor hebben gezorgd dat Claas wereldwijd marktleider is. Daarnaast kon het familiebedrijf terugblikken op twintig jaar productie van tractoren. Nadat in het voorjaar van 2019 het 150.000ste exemplaar in Le Mans van de productielijn rolde, zal naar verwachting in het 20ste jubileumjaar de 200.000ste Claas tractor worden geproduceerd.
De huidige markt is zeer uitdagend
“In het nieuwe boekjaar moeten we ons echter instellen op een moeilijke markt. Hoewel enerzijds de opdrachten zich normaliseren, neemt de economische activiteit in onze kernmarkten Midden- en West-Europa, alsmede Noord-Amerika, duidelijk af. Niet in de laatste plaats vanwege de hoge inflatie en geopolitieke verschuivingen“, benadrukt CEO Jan-Hendrik Mohr van Claas. “Claas blijft desalniettemin de uitgestippelde strategie volgen en sterke punten verder uitbouwen.” Daarbij staat de ontwikkeling van nieuwe producten en technologieën op de voorgrond. Tot dusver op zichzelf staande technologische oplossingen moeten in de toekomst nog sterker aan elkaar worden gekoppeld en aan klanten ter beschikking worden gesteld.
Bron: Claas