Agritechnica 2023: nieuwe Kverneland Rotago F-rotorkopeggen
Nieuwe generatie rotorkopeggen met unieke functies, zoals werkdiepteverstelling 'on the go' en Isobus-bediening
Een efficiënte zaaibedbereiding is nodig voor een gezonde plantengroei als basis voor opbrengst en winst, en voor een veilige voedselproductie. De behoefte aan duurzamere werkwijzen en de economische druk hebben de ontwikkeling van technologieën van de volgende generatie gestimuleerd.
Met de nieuwe Rotago F introduceert Kverneland een rotorkopeg in basis- of Isobus-uitvoering, die onafhankelijk van het frame kan werken. De Rotago is uitgevoerd met een geduwde ophanging, waardoor de diepte los van het frame versteld kan worden zonder de topstang of de nalooprol te hoeven afstellen. Het complete machineconcept is vanaf de basis ontwikkeld en is klaar voor alle toekomstige landbouwconcepten en uitdagingen. De Kverneland Rotago F zal verkrijgbaar zijn in werkbreedtes van 4 m tot 6 m als opklapbare variant.
Werkdiepte 'on the go' aangepast
Bij conventionele grondbewerkingssystemen wordt over het hele veld dezelfde werkdiepte aangehouden. De verdichtingsdiepte en de beschikbaarheid van bodemvocht kunnen echter sterk variëren binnen het veld. "Zaaibedbereiding door de rotorkopeg Rotago F stelt de chauffeur in staat om de werkdiepte aan te passen, hetzij als basisversie door de trekkerhydrauliek of meer haalbaar als Isobus-model via de trekker of Kverneland Tellus Pro-/ Tellus GO+-terminal vanuit de cabine. Het is de ervaring en kennis van de landbouwer waar de grond meer of minder intensieve voorbereiding nodig heeft. Eén druk op de knop op de terminal of de bediening van de trekkerhydrauliek en de instelling is klaar. De werkdiepte moet altijd tot het minimum worden beperkt, want één centimeter werkdiepte betekent ongeveer 140 ton verplaatste grond per hectare. Een kleinere werkdiepte vermindert dus ook de hoeveelheid CO2 die vrijkomt," legt productmanager Michiel Kisteman uit: "Veranderende bodemomstandigheden vereisen verschillende aanpassingen van de werktuigen."
Rotago F-concept: geduwde ophanging
De gepatenteerde diepte-aanpassing van het Rotago-concept met geduwde ophanging maakt de aanpassing mogelijk zonder de topstang van de trekker of de achterrol opnieuw af te stellen vanuit de cabine. De parallellogramhefinrichting zorgt ervoor dat het tandwielhuis parallel aan de grond blijft. Het tandwielhuis en de egalisatiebalk kunnen onafhankelijk van elkaar worden geheven. Alle afstellingen worden bewaakt door specifieke, elektronische sensortechnologie tegen overbelasting of verkeerd gebruik. Het concept van de geduwde ophanging is zelfdragend en licht, wat zorgt voor meer flexibiliteit bij aanpassingen en minder energie vereist.
Kvernelands Rotago F-rotorkopeg met kouterbalk f-drill CB F - een flexibele en efficiënte combinatie
De Rotago F kan solo worden gebruikt of als zaaicombinatie met de Kverneland CB F-kouterbalk en de f-drill-fronttank in één werkgang. De kouterbalk kan snel worden aan- of afgekoppeld, zodat de rotorkopeg ook solo kan worden gebruikt.
Voor een betere balans van de belasting, extra stabiliteit en legaal wegtransport is er een steunwiel beschikbaar dat op de rotorkopeg of op de kouterbalk kan worden gemonteerd. Ontkoppelen van de topstang is niet nodig. De constante steunkracht op het wiel zorgt voor een soepele loop en verhoogt de veiligheid en het comfort van de bestuurder.
De eerste machines zijn in de herfst van 2023 in heel Europa in gebruik genomen en zullen vanaf het tweede kwartaal van 2024 volledig beschikbaar zijn.
Bron: Kverneland