Koninklijk bezoek bij Joskin
5 oktober 2023 wordt een mijlpaal voor Joskin. De firma verwelkomde Koning Filip en Koningin Mathilde in haar historische vestiging in Soumagne (België), als onderdeel van een officieel bezoek van het Koninklijk paar aan de provincie Luik. Een bezoek dat Joskin ziet als een enorme eer voor haarzelf en haar medewerkers, maar ook als een teken van oprechte interesse in de uitdagingen waar de landbouwwereld voor staat.
Dit koninklijke bezoek werd bij Joskin ontvangen als een erkenning van al het werk dat de familie Joskin, het bedrijf dat sindsdien is uitgegroeid tot een internationale groep, en vooral zijn personeel sinds de oprichting in 1968 hebben verricht.
Zoals het hoort werden de vorsten verwelkomd door de gouverneur van de provincie Luik, de burgemeester van Soumagne, de stichter van het bedrijf, Victor Joskin, en zijn laatste kleinzoon, die Hare Majesteit de Koningin een mooi groen-geel boeket (!) aanbood. Vervolgens werden de vorsten voorgesteld aan de hele familie Joskin, inclusief de stiefkinderen en kleinkinderen.
Tijdens een kort rondetafelgesprek spraken de Koning en Koningin met Victor Joskin, zijn vrouw, zijn drie kinderen en de uitvoerend attaché over de uitdagingen voor zowel het bedrijf als de landbouwwereld. Het Koninklijk paar besteedde in het bijzonder veel aandacht aan de kwestie van de beroepsopleiding en de noodzaak om een praktisch onderwijs in bedrijven te organiseren om de meest moderne technologieën onder de knie te krijgen en leerlingen te motiveren.
Grote interesse in de technologie
Het eigenlijke bezoek begon bij de R&D-afdeling van het bedrijf. Van het design van een elektronische printplaat tot het schrijven van de code, via het design van een ergonomische behuizing en het 3D-printen ervan, ontdekte het Koninklijk paar de verschillende stadia van een ontwikkeling aan de hand van het voorbeeld van de Isobus-joystick die de verschillende functies van een mengmesttank bestuurt.
Gezien de beschikbare tijd werd het bezoek vervolgens beperkt tot de zones voor de machinale bewerking, het lasersnijden van buizen, de geautomatiseerde opslag, het robotlassen, het lasersnijden van plaatwerk, het geautomatiseerde buigen, de verflijn en de assemblagelijnen, met als eindpunt de ruimte voor de finaletesten voor de mengmesttanks die zijn uitgerust met verspreidingswerktuigen, het historische vlaggenschip van het merk Joskin.
De Koning was duidelijk erg geïnteresseerd in de technologie, lette goed op elk detail en stelde zijn gesprekspartners veel vragen. De Koning en Koningin waren erg vriendelijk, vol empathie en erg bezorgd over iedereen, wat hun rol ook was, en ze benaderden spontaan verschillende personeelsleden. Door op een heel directe manier met hen te praten, waren ze geïnteresseerd in hun achtergronden, hun respectieve rollen binnen het bedrijf en hun feitelijke werk.
Tot slot nam Koning Filip plaats in de cabine van een trekker om de Isobus-joystick uit te proberen die aan het begin van het bezoek werd voorgesteld. De Koning kreeg snel een lesje van Marc Chapelier, de werknemer van de Joskin Groep die het langst in dienst is, en manipuleerde behendig de rugzuigarm en de Pendislide PRO-verspreidingsboom van de X-Trem2 die aan de trekker was gekoppeld. Met een glimlach hadden de Koningin en de 400 Belgische personeelsleden van Joskin, die bijeengekomen waren om de Vorsten toe te juichen aan het einde van hun bezoek, al snel door dat het project was goedgekeurd door de Koning. Voor hun vertrek was het Koninklijk paar gewoon heel blij om met het Joskin-personeel te poseren voor een familiefoto; een gebaar dat past bij hun imago, maar vooral een grote eer die een prestigieuze ontmoeting bekroonde die voor altijd in ieders geheugen gegrift zal staan.
Bron: Joskin