Demonstratie met ruim 300 machines op Belgische Werktuigendagen
Op een uurtje van Terneuzen en 1,5 uur van Breda vindt zaterdag 23 september en zondag 24 september de 36e editie van de Vlaamse Werktuigendagen plaats. Deze dagen kenmerken zich niet door een groot aanbod aan tractoren en machines, maar juist door de vele demonstraties met deze machines. Volgens de organisatie worden ruim 300 machines in actie te zien. Ruim 200 standhouders tonen hun machines en/of producten/diensten. Verder is er een groot aanbod aan gewassen die door zaadfirma’s zijn gezaaid of geplant.
Demonstraties
Naast de demonstraties van de verschillende merken, staan er ook enkele grootschalige onafhankelijke demonstraties op het programma. Zo vindt er met diverse werktuigen een demonstratie plaats van het onderwerken van groenbemesters. Om hergroei te voorkomen, en dus voor een goed resultaat, is het essentieel dat de wortels volledig worden afgesneden. Tijdens de Werktuigendagen laten de organisatoren de bezoekers kennismaken met de verschillende oplossingen die de mechanisatie hiervoor biedt. Deelnemende standhouders zijn onder andere: Agri Bio-Solutions, Agrocro Machinery, Homburg Belgium, Koeckhoven, Kruse Ootmarsum, Lemken, Packo, Steeno en Treffler.
Mechanische onkruidbestrijding
De inzet herbiciden voor het bestrijden van onkruiden staat blijvend onder druk. Mechanische onkruidbestrijding is daarom op de Werktuigendagen een regelmatig terugkerend onderwerp. Deze editie vinden demonstraties plaats van onkruidbestrijding in boontjes. Er worden niet alleen diverse wiedeggen en schoffels gedemonstreerd, maar ook hybride oplossingen. Zo wordt een schoffel met bandbespuiting en een machine die plaatsspecifiek spuit. Deelnemende merken zijn: Agri Bio-Solutions, Agrivaux, APV, Carré, Ecorobotics, Einböck, Schmotzer, Steketee/Lemken en Treffler.
Ondergrondse ontwikkeling
In het kader van het project Soilx legt ILVO op de Werktuigendagen twee profielkuilen aan. De eerste kuil geeft inzicht in de ondergrondse ontwikkeling van teelten zoals vlas, boontjes en kool. In de tweede kuil richt de aandacht zich op de beworteling van groenbedekkers, zowel enkelvoudige soorten als complexere mengsels. Daarnaast belicht het ILVO compost als bodemverbeteraar. Aan de hand van twee rillen compost wordt zowel de startcompostering als de situatie na 3 weken getoond. De rillen worden tijdens de beurs gekeerd met een specifieke machine.
Tractoren met voorladers.
Diverse types tractoren zijn uitermate geschikt voor voorladerwerk. Die dienen daartoe wel te beschikken over goed zicht vanuit de cabine, bijvoorbeeld met grote bolle ruiten tot in het dakoppervlak, uitstekende wendbaarheid, handige joysticks en/of goede voorasvering. Ook de voorladers zelf laten zich steeds vlotter en nauwkeuriger bedienen en kunnen worden uitgerust met opties die vroeger alleen bij verreikers of wielladers bekend waren. In de demo zullen viercilinder tractoren met voorlader een vast traject afleggen en daarbij verschillende opdrachten uitvoeren.
Groenteteelten
Op het groentedeel van de Werktuigendagen is een grote diversiteit aan machinedemonstraties te zien: oogstmachines in prei en witte kool, specifieke onkruidbestrijding in groenteteelten en plantmachines met een hoge capaciteit. Ook wordt een machine getoond die druppelirrigatieslangen legt tijdens het zaaien van uien. In het kader van een demoproject rond bijbemesting in najaarsgroenten zijn er demonstraties met verschillende bemestingstechnieken, meststoffen en dosissen aangelegd in prei. Diverse aspecten worden toegelicht: de gebruikte machines, de voor- en nadelen voor rijenbemesting en vloeibare bemesting,
Verder zijn er bijvoorbeeld ook oldtimer activiteiten zoals een parade, een ploegwedstrijd en werken met oude hooibouwapparatuur.
Meer informatie: www.werktuigendagen.be