Gras inkuilen is echt vakmanschap
Goed uitgebalanceerd ruwvoer is belangrijk voor je koeien en heeft invloed op de melkproductie. Het voer moet voorzien zijn van genoeg eiwit, energie en structuur zodat alle voedingstoffen optimaal benut kunnen worden. Goed voer, goede melk en een gezonde koe is een blije koe. Koeien blij, melkveehouder blij.
Er zijn verschillende factoren van het ruwvoerteeltproces die invloed hebben op de kwaliteit van het ruwvoer. We hebben voor jou hier een aantal belangrijke punten op een rijtje gezet.
Het begint bij goed grasland
Je hebt de draagkracht van je land onderzocht en je besluit te gaan bemesten. Om te voorkomen dat de mest moeizaam uit de put te pompen is, is het van belang om regelmatig de mest te mixen. Daarbij verminder je ook de risico’s van mestgassen, mits je goed ventileert.
Door de Holaras-mestmixer zo vlak mogelijk in de put leggen, heeft de vleugel een grotere werkoppervlakte en dus meer capaciteit. Zo is de mest sneller gemixt en klaar om te gebruiken voor het bemesten.
Je wilt gaan bemesten en je mixt je mest met water om de stikstofbenutting te verhogen. Dit vanwege het feit dat je wilt dat jouw grasland een goede pH-waarde heeft voor een stabiele basis voor het komend seizoen. De voordelen van een goed pH balans zijn:
- Het gras kan beter tegen de droogte
- Alle voedingstoffen voor het gras worden beter benut
- Je krijgt een dichtere zode door de sterke wortelontwikkeling
- Het bodemleven zorgt ervoor dat het stikstof beter mineraliseert
Bekijk de Holaras mestmixers >>
Verdeel snel en efficiënt
Maaien op het juiste moment speelt een belangrijke rol in het maken van kwaliteit ruwvoer, het heeft namelijk veel invloed op het drogestofpercentage en natuurlijk het verdichten.
Na het maaien en een korte droogperiode op het land wil je beginnen met het oprapen en inkuilen van je gras. Het is belangrijk dat je het gras in de kuil meteen goed verdeelt in dunne lagen voor een hogere verdichting. Met de Holaras-kuilverdeler kan je tot wel 6 meter (!) breed gelijkmatig grote hoeveelheden gras efficiënt verspreiden over de kuil.
Bekijk de Holaras kuilverdelers >>
Voer de druk op
De volgende stap is het aanrijden van de kuil tot de volgende lading geraapt gras komt. Voor het minste verlies wil je de druk per vierkante centimeter zo hoog mogelijk maken, met de Holaras-verdichtingswalsen kan je tot wel 5x meer druk per cm2 de kuil aanrijden dan met een gewone trekker band. De verdichtingswalsen hebben de mogelijkheid om gevuld te worden met water, melasse, zand. Ook kunnen er optioneel ballast gewichten op de verdichtingswals worden gemonteerd voor nog meer extra druk.
Bekijk de Holaras kuilverdelers >>
Rond de klus af
Na het inkuilen is het belangrijk dat de kuil direct luchtdicht afgesloten wordt. Zorg dat er genoeg gewicht op en om de kuil ligt, zodat er geen zuurstof meer bij kan. Met de Holaras-afdekfrees kan er ‘overtop’ en ‘onderdoor’ gewerkt worden, waardoor het zand perfect op de zijkanten en boven op de kuil terecht komen. Zo kan je snel en gemakkelijk de kuil netjes afdekken.
Het hele proces is een vakmanschap op zich, van telen tot aan het uitkuilen. Door de juiste voederwinning en beweidingsstrategie krijg je het beste resultaat.
Bron: Holaras