Smits Made specialiseert in grondverzet en cultuur-technisch werk
Thiemo Smits is de derde generatie die leiding geeft aan wat voorheen de Firma Th. Smits Made BV heette. Grootvader Thomas startte het loonwerkbedrijf in 1938 en in 1967 kwamen de zonen Jan en Wim in het bedrijf. In 2010 nam Thiemo het bedrijf van zijn vader Jan over. Smits Made BV was een feit. Het bedrijf heeft zich al die jaren toegelegd op agrarisch loonwerk, grondverzet en cultuur-technisch werk. Steeds werd er opnieuw geïnvesteerd in personeel en de aanschaf van de nieuwste machines voor grondverzet en grondbewerking. Klanten van het eerste uur waren er nog steeds. Drie generaties lang hebben Smits Made en agrarische bedrijven in de regio nauw samengewerkt. Voor een deel gaat die samenwerking nu stoppen, want Thiemo Smits heeft besloten het loonwerk te beëindigen en de machines te laten veilen. Geen beslissing die hij makkelijk heeft genomen. Daar zijn veel maanden denkwerk aan voorafgegaan. Maar de onzekerheid over de toekomst van de agrarische sector in Nederland en een tekort aan personeel voor agrarisch loonwerk hebben hem doen besluiten om te stoppen.
Onzekerheid in de agrarische sector
“We zijn een gezond familiebedrijf zonder financiële verplichtingen”, legt Thiemo uit. “Al onze machines en onroerend goed zijn ons eigendom. Er was dus geen enkele bedrijfseconomische reden om met een deel van onze werkzaamheden te stoppen. Behalve dan dat onze medewerkers stuk voor stuk werden weggekocht door organisaties buiten de agrarische sector, voornamelijk omdat het arbeidsethos van onze mensen hoog is. Ze pakken door en gaan pas weg als de klus geklaard is. Het werd dus lastiger om alle opdrachten aan te kunnen. Maar de hoofdreden is dat ik geen idee heb wat de toekomst brengt. De agrarische sector heeft met zoveel onzekerheden te maken; de steeds toenemende regelgeving met betrekking tot stikstof, de eis dat alle boerenbedrijven in Noord-Brabant voor juli 2024 de stalvloeren moeten aanpassen om emissiearm te kunnen werken, terwijl er nog geen stal is goedgekeurd. Ik heb na lang nadenken besloten niet door te investeren in het loonwerk maar onze werkzaamheden te gaan concentreren op grondverzet en cultuur-technisch werk.”
Relaties van meer dan 80 jaar
Toen hij in 2010 het bedrijf van zijn vader overnam heeft Troostwijk de taxatie verzorgd. En nu 14 jaar later heeft hij weer voor Troostwijk Auctions gekozen, maar nu om de overtollige machines te veilen. “Ze staan als beste aangeschreven in onze sector, dus de keuze was snel gemaakt.” In totaal 78 kavels zijn in februari geveild en allemaal verkocht. Een zeer breed aanbod waaronder tractoren, grondbewerkingsmachines, oogstmachines, machines voor grondverzet, zaai-, poot- en mestmachines en diverse toebehoren. Voorafgaand aan de veiling heeft hij alle klanten ruim voor het einde van het vorige jaar op de hoogte gebracht. “Dat hoort zo als je, in veel gevallen, al ruim 80 jaar samenwerkt”, zegt Thiemo. “Dan bouw je veel meer op dan alleen maar een werkrelatie. Het was dan ook niet makkelijk, maar voor ons bedrijf de beste beslissing.”
Vraag naar goed onderhouden, gebruikte machines
De opbrengst van de veiling is hem erg meegevallen, boven verwachting zelfs. “De kijkdag op 11 februari werd heel goed bezocht en daarna liepen de biedingen snel op. Je merkt dat er veel - er kwamen vooral biedingen uit Duitsland, België, Nederland, Polen, Roemenië, Portugal en het Verenigd Koninkrijk - belangstelling is voor goed onderhouden gebruikte machines. Voordeel voor de kopers is dan ook dat ze direct inzetbare machines hebben tegen een mooie prijs. Als je een nieuwe machine bestelt moet je op dit moment lang wachten voor die er is.”
Investeren met de veilingopbrengst
De komende drie jaar gaat Smits Made investeren in de groei van het bedrijf. Nieuwe machines voor grondverzet en cultuur-technisch werk en natuurlijk extra personeel. Al geeft hij aan dat dat laatste 'nog best een uitdaging' wordt. “Maar we hebben de tijd”, zegt hij. “Met de opbrengst van de veiling kunnen we rustig bepalen wat we precies gaan doen en wie we daarbij nodig hebben. Nog niet alle plannen zijn gemaakt, we zien ook wel wat op ons pad komt. De toekomst ziet er in ieder geval positief uit. Een van de hallen waar de machines voor loonwerk waren ondergebracht staat nu leeg. Die ga ik verhuren, dat is een stukje vast inkomen voor nu en voor later.”
Stoppen is ook ondernemen
De nieuwe accountmanager Agri & GWW bij Troostwijk Auctions Arjan Averink heeft samen met Stef Hooijman, Account Manager Agri & GWW en Beëdigd Register Taxateur de veiling bij Smits Made begeleid. “We krijgen veel vragen van loonbedrijven die overwegen om te stoppen”, legt hij uit. “Vaak is de onzekere toekomst de belangrijkste reden, meestal in combinatie met een gebrek aan opvolging. Wij adviseren meestal niet te snel te beslissen. Stoppen is een ingrijpende keuze die invloed heeft op de toekomst van de eigenaar, zijn/ haar familie en het personeel. De adviserende keukengesprekken leiden uiteindelijk vaak tot een beslissing. Soms besluit men door te gaan, al dan niet in afgeslankte vorm, soms kiest men om te fuseren of om helemaal te stoppen. Iets wat wij altijd voorhouden is dat stoppen ook ondernemen is. Vaak is de keuze om te stoppen heel verstandig, mits je dat weloverwogen doet. Met de opbrengst van machines en eventueel gebouwen kunnen nieuwe activiteiten worden ontwikkeld of kan de pensioenpot worden aangevuld. In dat laatste geval kan men nog jaren genieten van een inkomen dat door hard werken is verkregen. Bij Smits Made kiest de ondernemer weloverwogen om met een bedrijfsactiviteit te stoppen en met de veilingopbrengst te investeren in de overige bedrijfsactiviteiten. Dat is goed ondernemen, en daar helpen we graag bij.”
Bron: Troostwijk Auctions