Breed strooien op smalle wielen
Al jaren strooide Job Rikken uit Rutten (FL) meststoffen met een oude Renault met een vast aangebouwde strooier. Deze machine was met zijn knikbesturing een unieke verschijning, maar voldeed uiteindelijk toch niet meer. Rikken: “Als je een trekker van een paar jaar oud in de schuur hebt staan en je bent dan weken met een machine uit begin jaren 90 onderweg, dan ga je toch eens nadenken of dat niet anders kan.” Ook waren er wat wensen die in de oude machine niet te realiseren waren: hogere wielen naast de bak, weeginrichting, beter strooibeeld met lage doseringen en meer stabiliteit. Rikken struinde de markt in heel Europa af, maar vond niets dat aan alle wensen voldeed. Vandaar dat Rikken in 2022 contact zocht met oud-collega Leon Wisse, die enkele jaren geleden in Luttelgeest (FL) een eigen constructiebedrijf startte en inmiddels al een boel ervaring met onder andere het ontwerpen en bouwen van pompoenenrooimachines heeft opgedaan. Samen besloten zij een unieke strooier te ontwikkelen.
Het uitgangspunt bij de bouw was een lichte mini-breedstrooier met strooischotels die de bodem van gras- of bouwland zo min mogelijk belast. Rikken: “De machine moet geschikt zijn om op cultuurwielen tussen aardappelen of over uienbedden te strooien, maar moet op brede banden ook al vroeg in het voorjaar of over de vorst inzetbaar zijn.” Dit resulteerde in een licht gebouwde strooier met slechts 5,5 kuub inhoud op hoge (1,70 meter) wielen naast de bak.
Door gebruik te maken van een knikdissel kan de strooier makkelijk voor de rijen draaien. Ook als er geen kopakker aanwezig is, maar Rikken vanaf een kavelpad direct de rijen in moet rijden. Samen met een korte driecilinder 85 pk trekker is dit voor Rikken een ideale combinatie op de Flevolandse percelen met kleine kopakkers, maar inmiddels heeft de eerste klant in Noord Holland zich ook al gemeld. “Dan zet ik het hele spul op mijn vrachtwagen en rijd ik even de dijk over”, zegt Rikken die, getuige de klanten, voor andere werkzaamheden in Zeeland, de Achterhoek, maar ook in het oosten van Duitsland, niet bang is met zijn machines een paar nachtjes van huis te zijn.
De kleine strooier is breed inzetbaar door een schuifas waarmee de spoorbreedte traploos instelbaar is tussen 1,5 en 2,25 meter. Tussen de bedden, ruggen of rijen staat de machine op 28 cm brede banden. Voor volvelds strooien staat de machine op 65 cm brede banden met amper een bar luchtdruk. “Hiermee heeft hij veruit de minste bodemdruk van alle strooiers op de markt”, vertelt Wisse trots.
“We hebben deze strooier heel compleet uitgerust met een weeginrichting en een verstelbare productgeleider achter de verdeelwals, waardoor naast compost of stalmest ook kippenmest en bijvoorbeeld gips nauwkeurig te strooien is.” Twee dingen had hij echter nog graag anders gezien. Wisse: “Ik had de besturing van de diverse functies graag via een ventielenblok op de machine en een mooi schermpje willen maken, alleen stond Rikken er op om de machine simpel te houden en deze met de trekkerhydrauliek aan te sturen.” Ook de bordeaux-rode bedrijfskleur van Rikken was voor Wisse even wennen. “Ik vind mijn eigen blauw met grijs mooier, maar ja, uiteindelijk is de klant natuurlijk koning.”
Omdat de machine zo goed voldoet besloten beide heren de machine onder de naam Lemac ook aan anderen te leveren. Inmiddels is de machine dus ook helemaal digitaal getekend waardoor kleine klantspecifieke aanpassingen geen probleem zijn. Een basisversie zonder schuifas en weeginrichting begint bij € 31.500,- .
Voor meer informatie over verkoop: info@wissemachinetechniek.nl.
Voor meer informatie over strooien in loonwerk: job@jobrikken.nl.
Bron: Job Rikken