Akkerbouwer Nico Enting uit Orvelte (DR) klepelt zijn GLB-groenbemester, een mix van gele mosterd en bladrammenas, over de vorst.
De groenbemester is medio augustus gezaaid. Volgens Enting is het gewas geslaagd: „Het s nu nog 1,75 meter hoog.”
Hij klepelt het gewas nu omdat gele mosterd minder bros is dan bladrammenas. „Als het in elkaar zakt, blijven het lange stengels. Deze zijn in het voorjaar lastig te bewerken. Je hebt dan een schijveneg nodig om de restanten te verkleinen. Door het gewas nu klepelen kan er weer licht en lucht op de grond komen, waardoor er in het voorjaar geen tapijt van lange stengels op ligt”, vertelt Enting. „De bodem kan zo dus beter opdrogen.”
Enting maait hier met een Dücker-klepelmaaier.
Enting is aan de ene kant blij met de vorst. „Kale vorst is altijd goed.” Aan de andere kant komt de vorst te vroeg. „Het brengt extra werk met zich mee voor de nog in het open veld liggende producten, zoals de aardappelen in de kuil en de bieten op de hoop. Daarom heb ik liever kale vorst in februari, dan zijn alle producten die buiten liggen afgeleverd.”
Volgend jaar zaait hij op dit perceel suikerbieten voor de vroege levering.
Ontvang twee keer per week gratis de laatste ontwikkelingen in de landbouwmechanisatie in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Trekkerweb.nl en bevestig de aanmelding via de toegestuurde mail.