Mogelijke doorstart failliet H2Trac
Mede-eigenaar Paul van Ham beantwoordt een aantal vragen over het faillissement.
Wat is de reden van het faillissement?
H2Trac heeft een aantal jaren geleden een investeringsmaatschappij aangetrokken. Deze aandeelhouder trok zich nu terug en eiste een lening op. Dat vermogen is er niet, zodat een faillissement volgde.
Heeft de investeerder opgaaf van redenen gedaan?
Ik weet de werkelijke reden niet. We waren op de goede weg met een diesel/elektrische trekker en een waterstofvariant. Toch trekken zij zich terug.
Komt er (weer) een doorstart?
Dat wordt onderzocht, maar niet door mij. Ik heb begrepen dat de investeerder aan een doorstart werkt. Daar ben ik niet bij betrokken, zij zijn nu ook ‘tegenpartij’. Wel wil ik daarover kwijt dat er naar mijn mening in het terugtrekken en de mogelijke doorstart meer dan alleen zakelijke overwegingen spelen.
Stadsboerderij Almere heeft de eerste H2Trac. Hoe daar nu verder mee?
Failliet is failliet. De trekker hoort juridisch bij onze inboedel. Op papier is hij verkocht, maar nog niet geleverd. Wat de tegenpartij met de inboedel gaat doen, heb ik geen zicht op. Ik zou de trekker er wel graag uitkopen.
Rondom het faillissement wordt gesproken over tegenvallende productie en verkopen. Is de landbouw al aan alternatieve aandrijvingen toe. Ofwel: liep u niet te ver voor de troepen uit?
Alternatieve aandrijvingen zijn een grote stap. En onze trekker is een serieus dure machine. Toch zijn er landbouwers die er aan toe zijn. Maar dat zijn er nog te weinig. Wij staken de laatste anderhalf jaar dan ook in op infra-bedrijven. Die worden vaak al gedwongen met alternatief aangedreven machines te komen werken. Hun verdienmodel is dan gelijk anders. Maar de landbouw komt, dat is zeker.