Wereldprimeur in Nederland: elektrische loofdoding met NUCROP in aardappelen
Loofdoding van aardappelen kan op verschillende manieren. De meest toegepaste methode is chemisch, meestal in combinatie met loofklappen. Andere vormen van loofdoding zijn looptrekken en loofbranden. Elke methode heeft voor- en nadelen. Een veelbelovende nieuwe methode voor loofdoding is met elektrische stroom. Onder de naam NUCROP (ontwikkeld door Nufarm samen met crop.zone) komt deze methode dit jaar in Nederland op de markt. En dat is een wereldprimeur. Kamps de Wild verzorgt de import. Dit jaar zijn er vier machines beschikbaar die landelijk worden verdeeld.
Elektrische loofdoding: hoe werkt dat?
De NUCROP-machine werkt met een spuitboom voorop de trekker. Hiermee wordt een speciale geleidingsvloeistof (VOLT.FUEL) over het gewas bespoten. De trekker zorgt voor het vermogen om elektrische energie op wekken. Achter de trekker hangt het technische hart van de machine: de Volt.cube die de elektrische energie verdeelt over de applicators die over het loof worden gesleept. Blad en stengel worden op deze wijze in een werkgang gedood.
Hoe effectief is het?
In 2021 is er met tientallen proeven veel ervaring opgedaan. Daarin stelt Nufarm dat de loofdoding snel en effectief verloopt. Die kennis staat aan de basis van de adviezen voor 2022. In die advisering is een belangrijke rol weggelegd voor de adviseurs van gewasbeschermingsmiddelen.
Bart de Vroome van Nufarm over elektrische loofdoding
"Omdat er minder chemische middelen beschikbaar komen en er steeds meer eisen zijn voor emissiereductie, willen wij als Nufarm met effectieve nieuwe duurzame methodes komen. Daarom hebben we flink geïnvesteerd in deze technologie. We hebben in 2021 in proeven gezien dat onze methode voor elektrische loofdoding zeer effectief is. Telers en adviseurs, betrokken bij de proeven, bevestigen dat. Ik ben trots dat we dit jaar samen met Kamps de Wild de eerste vier machines op de Nederlandse markt introduceren. En ik ben ervan overtuigd dat deze methode kan uitgroeien tot dé standaard in loofdoding."
Bronnen: Kamps de Wild, Nufarm