Fotoserie: Landbouwrobot wordt volwassen
Eén en ander viel dinsdag te beluisteren op de ‘Future Farming en Food Experience-dag’ op de Boerderij van de Toekomst in Lelystad (FL). Tekort aan personeel, 24/24-concentratie en moderne technieken maken de inzet van robots of autonome voertuigen interessant. Sommige fabrikanten bieden een geautomatiseerde trekker aan, anderen tuigen een robotvoertuig op rondom een werktuig.
Vast staat wel dat beide soorten aanbieders met steeds realistischer voertuigen of oplossingen komen. Meerdere keren was in Lelystad bij fabrikanten te horen dat ze de verkoop uit gaan rollen of een stevige nul-serie in de praktijk gaan inzetten. Om de techniek te verfijnen, het materiaal te testen en, niet onbelangrijk, te onderzoeken wat er uiteindelijk onder de streep overblijft.
Zoals gezegd zijn er twee richtingen waarin de robotisering zich ontwikkelt. Autonome techniek is de richting waarin een trekker -zeg- van zijn cabine wordt ontdaan, maar waarbij er verder niets veranderd. Werktuig erachter, instellen en draaien.
De andere ontwikkelrichting is die van het autonome proces. Wat er voor staat doet eigenlijk niet zoveel ter zake, het werktuig bepaalt wat het van de krachtbron vraagt. Zo zal bij bijvoorbeeld een spitbewerking niet een bepaalde ingestelde snelheid sturend zijn, maar een geconstateerde haplengte.
Grijs gebied
Er is uiteraard een grijs gebied. Beide mogelijkheden zullen waarschijnlijk naast elkaar blijven bestaan. Ieder met zijn voor- en nadelen. Aan de ondernemer de keuze. Gebaseerd op bedrijfsstrategie, bouwplan, grondsoort, portemonnee en ervaringen. En daar kan hij naar kijken en vragen op dagen als in Lelystad. Waar overigens niet alleen robots te zien waren, maar ook zaken rondom data, onkruidbestrijding, spotspraying en bodem(leven). Mét een enkele primeur.