Real-time gewascamera van Augmenta
Grootste voordeel van de Augmenta is dat deze met een multispectraal camera voor op de trekker of zelfrijdende spuit werkt, geeft Jeroen Straver van Vantage Agrometius aan. „En daar zit direct het grote onderscheid met andere systemen in de markt.” Om gewas en percelen in kaart te brengen, kan ook met een drone een taakkaart gemaakt worden, of met behulp van satellieten worden gewerkt. Een drone geeft in de beleving van het van oorsprong Griekse Augmenta teveel werk en een beperkte capaciteit. Werken met satellietbeelden is niet altijd mogelijk of onnauwkeurig. „Denk bijvoorbeeld aan een bewolkte dag.”
Bestaande gewassensoren werkten voor Augmenta-grondlegger en eigenaar Jim Evangelopoulos niet voldoende. „Zij maken een aantal beelden en middelen de data. Dat kan nog te grote verschillen op een te kleine oppervlakte geven.” Daarbij zocht hij naar een systeem dat niet alleen plantdichtheid maar ook plantstand kan onderscheiden. „Te weinig planten wil niet zeggen dat de planten die er staan ongezond zijn. Bestaande systemen gaan daar te veel van uit.”
De nu geïntroduceerde Augmenta-camera kan in drie opvolgende stappen worden toegepast, geeft collega Harold Zondag aan. De eerste is scannen. Hierbij scant de camera continue het gewas op een strook die nu nog zo’n 40 meter breed kan zijn. De stand van het gewas wordt geïnterpreteerd en omgezet in data. Daarnaast maakt het systeem ook gewasfoto’s die in te zien zijn. Zij worden automatisch elke 150 meter gemaakt, of als de gewasindex een opvallende verandering aangeeft. Met deze data kan een teler zijn gewas ook monitoren, stap 2. Opkomstverschillen zijn te zien, evenals nachtvorstschade en dergelijke.
Gericht spuiten
De laatste stap is machines aan te sturen aan de hand van de data. Vooralsnog zijn er mogelijkheden voor een veldspuit en een kunstmeststrooier. Gericht spuiten of strooien vermindert de inzet van middelen of kunstmest. Wat een veldspuit betreft kunnen die nu vaak alleen nog over de gehele spuitbreedte variëren, maar daar is al veel winst mee te behalen. De laatste jaren zijn er echter ook spuitaansturingen op de markt gekomen die het mogelijk maken om op dopniveau te variëren. Het ontwerp van de Augmenta gewascamera biedt ook de mogelijkheid om Green-on-Brown technologie toe te passen, een vorm van spotspraying. . „Maar niet eerder dan volgend jaar”, geeft Evangelopoulos aan. „Daarbij onderzoeken we ook gelijk de mogelijkheid van plantentellen.”
De Augmenta gewascamera kost richting de 20.000 euro, compleet geïnstalleerd. Het systeem is op elke trekker, veldspuit of kunstmeststrooier te installeren. Isobus-gestuurd en als er geen Isobus is, levert Augmenta aansturing via een seriële omnibox. Bij een kunstmeststrooier bestaat ook nog de mogelijkheid van een mechanische aansturing.
Efficiënter werken
Eén van de eerste gebruikers is akkerbouwer Van Campen uit Kraggenburg (FL). Hij investeerde in de Augmenta-camera omdat hij „veel op zicht en boerenverstand deed. Het aantal middelen neemt echter af, meststoffen worden duurder. Het loont om efficiënter te gaan werken.” Van Campen wil „de juiste dingen in de juiste hoeveelheid op de juiste plaats brengen.” Hij ziet ook mogelijkheden bij het doodspuiten van zijn pootgoed. De gemeten bladmassa gaat dan de hoeveelheid middel bepalen.