
Duport ontwikkelt tank waarbij het mogelijk is om twee meststoffen onafhankelijk van elkaar te injecteren

Duport BV uit Dedemsvaart (OV) heeft een tank ontwikkeld waarbij twee verschillende vloeistoffen onafhankelijk van elkaar kunnen worden gedoseerd. Volgens Wilco Elkink van Duport is de ontwikkeling op gang gekomen na een vraag van een klant uit Flevoland en mede mogelijk gemaakt door Pop3 subsidie van het Europees landbouwfonds.
Optimaal voldoen aan de behoefte van het gewas
De opbouw bestaat uit een fronttank van vijftienhonderd liter plus een getrokken tank van zesduizend liter en een liquiliser van 15 meter. “Groot voordeel van deze combinatie is dat je meststoffen met een laag stikstofgehalte op deze manier kunt combineren met een hoogwaardiger product.” Elkink verwacht dat er vraag is naar een dergelijke toepassing. “Je merkt een groeiende behoefte aan circulair gebruik van meststoffen. Ook met het oog op drijfmest strippen en het beter benutten van spuiwater bijvoorbeeld. Door de spoorelementen in de tank te doseren kun je een eigen blend op perceelsniveau toepassen. Voorbeelden zijn silicium en kobalt. Hierdoor kan er optimaal worden voldaan aan de behoefte van het gewas.”
Onafhankelijk doseren
Het unieke aan deze combinatie is dat er twee verschillende vloeistoffen onafhankelijk van elkaar gedoseerd kunnen worden. Op zowel de fronttank als de getrokken tank zit een eigen pomp en regelunit en onder de getrokken tank zit een mengbuis om ervoor te zorgen dat de twee stromen 100% gemengd zijn voordat deze geïnjecteerd wordt. Vanuit de terminal in de trekker worden beide regelunits aangestuurd. De doseermogelijkheid is een mooie toevoeging op het plaatsspecifiek uitrijden van messtoffen op basis van taakkaarten.
Klant dik tevreden
In combinatie met de fronttank is het vanaf nu dus mogelijk om twee meststoffen onafhankelijk van elkaar te injecteren. De machine is voorzien van de nieuwste technieken en staat op een nieuw type Michelin-banden in combinatie met een luchtdrukwisselsysteem. De eerste hectares zijn er inmiddels mee bemest en Vollekracht is dik tevreden.
Het project is mede mogelijk gemaakt door het Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling (Pop3-subsidie): Europa investeert in zijn platteland.
Bron: Duport