Begin deze week werden enkele Limburgse percelen bekalkt. De loonbedrijven Stassen en Timmers deden dit beide met de vloeibare fosfaatvrije krijtkalk Calhix.
In delen van Limburg viel, in vergelijking met de meeste andere delen van het land, weinig sneeuw. Dit zorgde ervoor dat loonwerkers afgelopen maandag reeds kalk over de akkers konden verspreiden. Zo ook bij het akkerbouw-, asperges- en varkensbedrijf van Van den Goor uit Maria-Hoop. „Ondanks de invallende dooi waren de percelen maandag goed berijdbaar,” aldus loonwerker Roger Stassen,
„Van den Goor kiest bewust voor deze kalksoort. Enerzijds bevat het geen fosfaat en anderzijds komt het snel gericht beschikbaar voor de bieten die hij gaat zaaien,” legt Roger Stassen uit. De kalk bestaat voor 100 procent uit natuurlijk krijt (calciumcarbonaat) en wijkt daardoor af van mergel of kalksteen.
Een ander voordeel van deze Calhix is dat het, ongeacht er wel of geen sprake is van vorst, kan worden verspreid. Dit in water opgelost krijt heeft geen last van bevriezing. Daarnaast werkt het zeer effectief als de agrariër op korte termijn de pH waarde van zijn perceel wil verhogen.
Gelijktijdig was loonwerker Timmers uit Schimmert met de zelfrijder gevuld met vloeibare Calhix kalk aan het werk op een Nederlandse akker van akkerbouwer Johannes Beckers uit het Duitse grensdorp Hillensberg.
Een akker die men niet bekalkt wordt automatisch zuurder. Dit is te wijten aan natuurlijke en menselijke factoren. Zo nemen planten calcium en andere positief geladen ionen op uit de bodem en ze laten verzurende elementen achter.
De zuurtegraad van de bodem is één van de belangrijkste factoren die de bodemvruchtbaarheid bepaalt, en bijgevolg ook de opbrengst van een teelt. De pH kan variëren tussen 1, wat wijst op een sterk zuur milieu, en 14, waarbij we spreken over een sterk basisch milieu. Een pH van 7 komt overeen met een neutraal milieu. De ideale pH is afhankelijk van de bodemtextuur, het humusgehalte en ook van de teelt.
Het effect van bekalken op de bodem is ruimer dan enkel het verhogen van de pH. Kalk brengt de bodem terug tot leven. Micro-organismen en regenwormen zijn veel actiever, waardoor de vertering van het organisch materiaal sneller verloopt en de bodem luchtiger is.
Ontvang twee keer per week gratis de laatste ontwikkelingen in de landbouwmechanisatie in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Trekkerweb.nl en bevestig de aanmelding via de toegestuurde mail.