John Deere een van de beste presterende Amerikaanse fondsen
De S&P 500 index is de belangrijkste en meest gevolgde index door beleggers wereldwijd. Door de brede samenstelling van de index schetst het een betrouwbaar beeld van de ontwikkeling op de Amerikaanse aandelenmarkt. Deze index bevat de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. Een van hen is John Deere, en deze blijkt ongemerkt een van de best presterende fondsen in de S&P 500 van afgelopen jaar. Waar de Amerikaanse index in een jaar tijd steeg met 18,4 procent, steeg de koers van de tractorbouwer in 2020 met 67 procent. Daarmee heeft het bedrijf een waarde van liefst 93 miljard Amerikaanse dollar. Begin januari 2020 was de koers van een aandeel 172 dollar. Medio maart, nadat het coronavirus ook in de VS de kop opstak, zakte de aandelenkoers naar 111 dollar. Op 31 december 2020 sloot John Deere het jaar af op een koers van 269 dollar.
Verdere stijging
Aan de koersstijging lijkt ook dit jaar geen einde te komen. Op woensdag 13 januari 2020 sloot de koers op 301,63 dollar. De waarde van het aandeel steeg in de afgelopen 30 dagen met 13,9 procent en over de afgelopen drie maanden gezien nam deze 26,4 procent in waarde toe.
Verkiezingen
In het Financieel Dagblad (FD) stelt ING-analist Robert de Jong dat deze groei deels is te danken aan het feit dat de Democraten de macht in de Senaat in handen hebben gekregen. „Dat betekent in theorie dat er een groter steunpakket komt, met onder andere focus op de bouw en de energietransitie.Ook Caterpillar, dat machines voor bouw en het delven van mijnen fabriceert, groeide hard, net als bijvoorbeeld sectorgenoot AGCO.
Technologische ontwikkelingen
Ondanks de rappe groei van het afgelopen jaar zien beursanalisten nog meer kansen voor de tractorbedrijven. Daarbij verwijzen ze in het FD naar de vergaande technologie waarmee landbouwmachines steeds meer zijn uitgerust. Een landbouwmachine is al lang niet meer een simpel apparaat waarbij alleen de pk's tellen. Ook tussen de mais en het graan spelen computerchips, sensoren en gps een belangrijke rol. Waar het op de weg nog niet helemaal lekker gaat met auto's die het helemaal zonder bestuurder af moeten kunnen is de zelfrijdende tractor op het veld al lang realiteit. „Investeerders waarderen die technologie nog niet helemaal goed', schreef analist Adam Seiden van Barclays onlangs in een rapport.
Economische omstandigheden
Wat ook meespeelt in de koersexplosie van John Deere zijn de huidige economisch omstandigheden. Zo zijn de prijzen voor landbouwproducten door schaarste flink gestegen. De export van sojabonen, mais en graan vanuit de Verenigde Staten naar China was in 2020 bijvoorbeeld hoger dan ooit. Daarnaast kunnen ook Amerikaanse boeren rekenen op steunpakketten. Daarbij verwijst het FD naar schattingen van JP Morgan. Volgens deze zeer grote Amerikaanse bank kregen boeren in de Verenigde Staten afgelopen jaar meer directe steun van de overheid dan ooit. Dit zou goed zijn voor liefst 44 procent van hun inkomen. Dat betekent dat er geld is om te investeren. Zo is er een groeiende behoefte om verouderde tractoren en maaidorsers te vervangen.
Vooruitzichten
Over 2020 behaalde John Deere een winst van 2,75 miljard dollar. Over 2021 verwacht het bedrijf een winst van tussen de 3,6 miljard en 4 miljard dollar. Door de overheidssubsidies in het kader van de coronacrisis, de hogere prijzen voor landbouwproducten en de gestegen vraag naar landbouwmachines verwacht John Deere betere resultaten te boeken. De verkoop van landbouwmachines in, haar belangrijkste afzetgebieden, de Verenigde Staten en Canada groeit naar verwachting met 5 tot 10 procent dit jaar. Waarschijnlijk stijgt ook de verkoop van landbouwmachines in Europa en Zuid-Amerika.