
Schouten gaat bietenblad oogsten

In deze video zien we een Ropa Tiger aan het suikerbieten rooien en tegelijk ook het bietenblad afvoeren met de Joskin-kipper. Later komt er nog een Ropa bietenmuis de suikerbieten opladen.
Samen met Cosun Beet Company wil minister Schouten een experiment starten om naast suikerbieten ook het bietenblad te oogsten. Volgens de minister past dit project in het streven naar evenwichtsbemesting, kringlooplandbouw en innovatieve toepassing van restmaterialen.
Cosun wil met het geoogste blad het planteneiwit Rubisco winnen, waarna de reststroom wordt vergist. Het daarmee geproduceerde digestaat kunnen akkerbouwers weer op hun bodem brengen. Normaal gesproken blijft het bietenblad op het land liggen, waarbij P en N weer ten gunste komen van de volgende teelt, schrijft de minister in een Kamerbrief. Maar een deel van deze nutriënten spoelen uit naar het grondwater.
Met het experiment worden de bladeren geoogst, zodat die uitspoeling niet plaatsvindt. Het digestaat wordt dan voorafgaand aan het groeiseizoen geplaatst, zodat meer nutriënten door het gewas worden opgenomen. Omdat het bietenblad nu wordt geoogst, is de onttrekking van P en N aan het land hoger. Daarom krijgen de deelnemende boeren een ontheffing voor het digestaat dat ze weer terugbrengen op hun akker.
Evenwichtsbemesting
Om te kijken of dit systeem van evenwichtsbemesting in de praktijk ook werkt, start het ministerie een vierjarige pilot. In het eerste jaar zal een beperkte groep ondernemers meedoen, dit aantal zal in de loop van het project groeien tot 30. Het gaat daarbij om 750 hectare.
Na afloop van de teelt levert Cosun de oogstgegevens van het bietenblad, in kilo’s P en N. Die gegevens worden gebruikt om bedrijven een uitbreiding van de gebruiksnorm voor stikstof en fosfaat te geven, die in het volgende groeiseizoen kan worden ingezet.