Zelfrijdende machines, drones, robotisering, GPS- en sensortechniek en stroom uit mest
Zelfrijdende machines, drones, robotisering, GPS- en sensortechniek en stroom uit mest
ALLES OVER ROBOTISERING EN ENERGIE IN TOEKOMSTPAVILJOEN OP AGROTECHNIEK HOLLAND
Robots, sensortechniek, GPS technologie, automatisering, zelfrijdende machines en drones. Er verandert veel in de landbouw. In het Toekomstpaviljoen op AgroTechniek Holland 2014 bieden we de bezoeker een blik op de techniek en energie van morgen. Van een robottrekker zonder cabine die volledig automatisch op een afgebakend perceel werkzaamheden uitvoert tot een aardappelopslagverwijderingsrobot, suikerbietenoogstrobot en een Body Koe-ler voor koeien. Maar ook is er alles over biogas, stroom uit mest, bewegingsenergie, lichaamswarmte, windmolens en zonne-energie.
Biogas, stroom uit mest, bewegingsenergie, lichaamswarmte, wind- en zonne-energie
Hoe ziet het energielandschap er over tien jaar uit? Kan een boerderij haar eigen energie opwekken en zo ja hoe? Verandert energie van kostenpost in bron van inkomsten?
Maarten Vrolijk van Wageningen UR Livestock Research presenteert de verschillende manieren van energieopwekking op en rond de boerderij, met alle mogelijkheden en voor- en nadelen van biogas, stroom uit mest, bewegingsenergie, lichaamswarmte, wind- en zonne-energie. Maar ook een Body Koe-ler, ofwel een bodywarmer voor koeien die lichaamswarmte afvoert. Wat wordt, naast grijze en groene stroom, gemeengoed?
Volledig automatische robottrekker Greenbot
De Greenbot is de eerste robottrekker zonder cabine die volledig automatisch op een afgebakend perceel werkzaamheden kan uitvoeren, dus de factor arbeid speelt geen rol meer bij deze trekker. Aangedreven door een 100 pk dieselmotor, voorzien van heinrichtingen voor en achter en voorzien van state of the art GPS technologie kan deze cabineloze trekker bij nacht en ontij ingezet worden. Deze volledig Nederlandse machine wordt door de Dutch Power Company op de markt gebracht.
Smartbot
Rob van Haren, hoogleraar van Rijksuniversiteit Groningen en directeur van denktank Kiemkracht presenteert de productierijpe modellen uit het Smartbot-Kiemkrachtproject, waaronder de vogelverschrikrobot, onkruidverwijderingsrobot, aardappelopslagverwijderingsrobot, voederrobot en - de meest complexe - een suikerbietenoogstrobot.
Elektrisch aangedreven werktuigendrager Multitooltrac
Deze elektrisch aangedreven (4WD+4WS) werktuigendrager met een maximale spoorbreedte van 3,25 meter is een innovatief modulaire functionele landbouwmachine die volledig in Nederland is ontwikkeld die wordt gebouwd door hetsamenwerkingsverband Machinefabriek Boessenkool uit Almelo, Wissels Techniek uit Hengelo en Van Ham Organisatie.
Valtra N 101 dual fuel
Deze Valtra-trekker heeft een motor die op diesel, biodiesel, aardgas en biogas kan draaien. In de trekker zijn gastanks ingebouwd voor de opslag van het biogas. De basis trekker blijft in tact. Op de motor is een tweede common rail injectiesysteem opgebouwd die zorgt voor de injectie van gas. De inspuiting van diesel zorgt voor de zelfontbranding van het mengsel. Bij een mengverhouding van 15 procent diesel en 85 procent biogas bereikt de motor haar maximaal vermogen. Met een schakelaar kan de bestuurder kiezen uit het rijden op dual fuel of alleen diesel.
Sensortechnieken in Programma IJK-akker
In het project IJK-akker worden sensortechnieken ontwikkeld voor in de praktijk bruikbare diensten in de precisielandbouw. Inputs en bestrijdingsmiddelen worden daardoor plaatsspecifiek en alleen daar waar nodig gebruikt. Dat levert de teler besparingen op en spaart het milieu. Te zien is het op maat toedienen van voedingsstoffen aan de plant (bemesting en beregening), het ontwikkelen van diensten voor variabel doseren (VRA) van verschillende typen gewasbeschermingsmiddelen en een snelle detectie van plantenziekten met behulp van sensoren.
3.000 landbouwmachines van 450 merken
Op AgroTechniek Holland, het grootste outdoor agro evenement van Nederland van 10 t/m 13 september in Biddinghuizen, worden ruim 3.000 landbouwmachines van meer dan 450 merken getoond door zon 260 fabrikanten, importeurs en dealers. Naast de 3.000 nieuwste trekkers, werktuigen, oogstmachines, melktechniek en stalinrichting is er ook een TrekkerParcours waar boeren testritten kunnen maken op de allernieuwste trekkers, een Behendigheidsparcours met alles over agroverkeersveiligheid en talrijke innovaties die meedingen naar de noviteitenprijs Bronzen Sikkel. Nieuw dit jaar zijn naast het Toekomst- en Energiepaviljoen de dagelijkse demonstraties oogsten, veldspuiten en grondbewerking.
Meer info: http://www.agrotechniekholland.nl
Zelfrijdende machines, drones, robotisering, GPS- en sensortechniek en stroom uit mest
Bron: AgroTechniek Holland