
Zelfrijdende zoete aardappelrooier "Harvey.one

Op de Agritechnica 2019 presenteerde Schmiede.one, de door Christoph Grimme in 2017 opgerichte Startup uit Düsseldorf, de eerste zelfrijdende zoete aardappelrooier met rupsonderstel.
De vraag naar vitaminerijke zoete aardappelen stijgt in Duitsland van jaar tot jaar en wordt voor het grootste deel door import afgedekt. Tests in Duitsland om zoete aardappelen te telen laten veelbelovende resultaten zien. Het oogsten van de zeer gevoelige zoete aardappel is kostbaar en wordt voor het grootste deel met de hand gedaan. Daarnaast wordt de zoete aardappel vaak op kleine percelen geteeld, wat de inzet van grote machines tegenhoudt. Voor deze toepassing is in samenwerking met de GRIMME groep de rooier Harvey.one ontstaan. Een ander doel is middels toepassing van intelligente techniek om de rooier autonoom door het veld te navigeren, zodat de nu noodzakelijke chauffeur zijn positie bij de leestafel innemen kan. De Schmiede.one heeft op een eigen perceel zelf zoete aardappelen geteeld en gerooid.
Voor optimale bodembescherming en tractie is de rooier met twee rupsloopwerken uitgevoerd. De bewezen rugopname van GRIMME zorgt voor betrouwbaar en productvriendelijk rooien. Het product komt na de opname op de zeefband en via een minimale valhoogte op de gesloten kunststofband van de leestafel. Aan de leestafel kunnen tot 4 personen comfortabel afval sorteren en de zoete aardappelen voorzichtig in de kisten afleggen.
De 37 PK sterke 3-cilinder dieselmotor zorgt voor genoeg capaciteit om de 2.600 kg zware rooier door de rijen te laten rijden. De rooier Harvey.one is met een lengte van 5 m, 2,5 m breedte en 2,2 m hoogte uitstekend in te zetten op de kleinste percelen. De rijaandrijving maar ook de zeefbanden kunnen traploos in snelheid versteld worden, waarmee de bediener altijd op wisselende omstandigheden reageren kan.
Sensoren voor machinelocatie, veldnavigatie en 3D-objectherkenning zijn ook belangrijke stappen naar een autonoom navigerende machine.
Dankzij de compacte afmetingen en het geringe gewicht zijn wegtransport tussen de percelen geen probleem en met een grote auto-aanhanger mogelijk.
De Harvey.one is als multifunctionele werktuigdrager ontwikkeld, waarmee ook andere hakvruchten, zoals aardappelen, uien, etc. gerooid kunnen worden. De rooier werd al succesvol in Duitsland ingezet.
Het doel op middellange termijn is dat de multifunctionele werktuigdrager Harvey.one niet alleen kan worden gekocht, maar ook gehuurd. Hierdoor hebben telers met kleine oppervlakten ook de mogelijkheid om kneedbaar fruit mechanisch en zeer voorzichtig te oogsten zonder veel te hoeven investeren.
Meer info: http://www.grimme.nl
Bron: Grimme