Waarom led-verlichting gebruiken

Led-werklampen zijn niet meer weg te denken. Zo werd er meestal nog veelal gekozen voor de goedkope led-werklampen uit China, nu is dit echter anders. De typerende vierkante led-werklamp van 48 Watt heeft plaats gemaakt voor veel verschillende modellen, vormen en groottes.
Hoe werkt een led-lamp en hoe is dit ontstaan?
Een led is een elektronische halfgeleidercomponent dat is opgebouwd als een diode, die bij stroomdoorgang in de doorlaatrichting licht uitstraalt. In 1907 werd het al ontdekt, maar is al die tijd onopgemerkt gebleven. Pas in 1962 is led echt doorgebroken, maar werd eerst alleen gebruikt als indicatorlampje en voor signaaloverdracht. Dankzij technische verbeteringen is de lichtopbrengst toegenomen. Aan het eind van de jaren 90 konden pas leds geproduceerd worden die geschikt waren als lichtbron voor dagelijks gebruik. Een led zit meestal in een kleine doorzichtige behuizing van een paar millimeter groot. Deze behuizing fungeert tevens als lens.
De diode/ halfgeleider van een led heeft een negatieve en een positieve zijde. De negatieve zijde, ook wel N-type materiaal of kathode genoemd, heeft extra elektronen. De positieve zijde, ook wel P-type materiaal of anode genoemd, heeft extra positief geladen deeltjes. Wanneer de led wordt voorzien van stroom, ontstaat er een interactie tussen deze twee zijden. In het midden van de diode ontstaat er dan een zogeheten verboden zone die geen elektriciteit geleid. Door de interactie van de positieve en negatieve zijden van de diode, beginnen de negatieve electronen en positieve deeltjes naar elkaar toe te bewegen. Uiteindelijk wordt de verboden zone steeds kleiner en verdwijnt uiteindelijk. Wanneer een negatief elektron reageert met een positief deeltje, verliest deze energie in de vorm van een foton. Deze fotonen vormen samen een lichtstraal.
Led-verlichting is duurzaam en energiezuinig
Eén ding hebben alle led-werklampen met elkaar gemeen en dat is de enorme lichtopbrengst in verhouding met het opgenomen vermogen (Watt). Zo geeft een goede led-werklamp tot wel 5 keer zoveel licht per Watt opgenomen vermogen dan een traditionele halogeen-werklamp.
De levensduur van de lamp is ook veel langer dan bij halogeen. Als een led-werklamp eerder stuk gaat dan 10.000 branduren dan heeft dit vrijwel altijd een andere reden dan de werkelijke levensduur van de led-chips. Zo kan bijvoorbeeld de voeding van de led-chips kwalitatief niet goed zijn, maar meestal zit het probleem echter in de behuizing. Door te besparen op de kosten van de behuizing wordt er soms gekozen voor te kleine koelribben. Dit bespaart materiaal en verzendkosten waardoor de led-werklamp goedkoper wordt, maar dit komt de kwaliteit meestal niet ten goede. Bij Ledhandel24 hebben we enkel kwalitatieve en duurzame led-lampen in ons assortiment waardoor we u ten allen tijde van kwaliteit kunnen verzekeren.
Voordelen led tegenover halogeen
Led-verlichting is efficiënter dan halogeen-verlichting. Met andere woorden: er wordt bij led-werklampen meer energie omgezet in licht dan in warmte. Een halogeen-lamp geeft licht omdat er stroom door een dun wolfraam gloeidraadje loopt waarna deze ontzettend heet wordt en deze begint te gloeien. Dit gloeien van het gloeidraadje zorgt voor het licht. Tijdens het gloeien van het gloeidraadje wordt dit draadje steeds dunner tot het op een gegeven moment zal knappen en de lamp dus stuk gaat. Dit proces kan versneld worden door trillingen die de lamp te verduren krijgt. Een aanhanger stuitert bijvoorbeeld erg vaak waardoor deze vaak voorzien moet worden van nieuwe (halogeen) lampen. Bij led-achterlichten is dit niet aan de orde.
Dat een led-werklamp warmer aanvoelt bij gebruik heeft te maken met het feit dat de led-chips gevoelig zijn voor een te hoge temperatuur. De warmte moet bij de leds vandaan geleid worden naar de behuizing waarna deze de warmte kan afgeven aan de omgeving.
Een halogeen-werklamp wordt nog veel warmer van binnen maar deze geeft daar niets om. De behuizing van een halogeen-werklamp is vaak van kunststof en dat geleidt geen warmte waardoor deze koeler aanvoelt.
Nog een groot voordeel is de helderheid en echtheid van het licht. Naast de toename van het licht is ook de lichtkleur veel witter. Dit witte licht heeft een groter onderscheidend vermogen dan het gele licht wat men kent bij de halogeenlampen. Zo is bijvoorbeeld groen iets groener en blauw gewoon iets blauwer. Al met al zie je meer met wit licht dan met geel licht.
Meer voordelen van led verlichting kunt u vinden op deze pagina.
Meer info: http://www.ledhandel24.nl
Bron: Ledhandel 24