Op bezoek bij nieuwbouw Poolse landbouwmachinebouwer Samasz
Op bezoek bij nieuwbouw Poolse landbouwmachinebouwer Samasz
21 maart 2018 zijn we met een kleine groep landbouwmechanisatieredacteuren en Johan Jans, importeur van Samasz in Nederland, naar Bialystok in het oosten van Polen afgereisd. De stad ligt aan de grens met Wit Rusland, Litouwen en de Oekraine. De reden van de reis is vanwege de bouw van een nieuwe productielocatie van Samasz, een fabrikant van ruwvoerwinning en winterdienstmachines. Het assortiment bestaat onder andere uit trommel- en schijvenmaaiers, schudders, harken, voermengwagens, balenwikkelaars, sneeuwploegen, zand- en zoutstrooiers en bezems.
Samasz is opgericht in februari 1984 door Antoni Stolarski. Destijds als autowerkplaats in een politiek roerige tijd in Polen. De officiële naam van Polen was Volksrepublik en de socialistische staat stond onder het bewind van de communistische partij. De bevolking streefde naar democratie en vrijheid. Zes jaar later, op 1 januari 1990, ontstond republiek Polen als een democratische rechtsstaat.
Antoni Stolarski is in de grootste melkproductie regio van Polen opgegroeid. In maart 1984 heeft hij zijn eerste aardappelrooier gebouwd. Vervolgens bouwde hij de rest van het jaar nog 14 rooiers, met maar twee collegas. Dat viel nog niet mee, want de onderdelen om de machines klaar te maken kwamen van ver.
Dit is de oude fabriek zoals het er nu uit ziet. De machines zijn weggehaald en de kantoren leeg. In de loop der tijd is er steeds meer bijgebouwd, omdat er steeds meer ruimte nodig was vanwege een hogere productieaantallen, maar ook hoeveelheid verschillende machines. In deze fabriek gebruikte Antoni westerse en Japanse kwaliteitsnormen en werkwijzen zoals Kanban.
33 jaar later wordt op een terrein van 26 hectare in Zabludow een volledig nieuwe duurzame productielocatie neergezet. De officiele opening gaat binnenkort plaatsvinden.
De onderneming inversteert 21 miljoen euro in productiegebouwen met een oppervlakte van 2,6 hectare en 6500 vierkante meter kantoor. Op termijn biedt het 2600 arbeidsplaatsen. Op het moment worden jaarlijks 8000 machines geproduceerd door 700 werknemers. In totaal worden meer dan 300 verschillende producten gemaakt en tot 2021 wordt een omzet van 50 miljoen bereikt.
De zogenaamde KTL coaring en de nieuwe geautomatiseerde poedercoating afdeling was de grooste investering van 3,5 miljoen euro. Daarnaast is ook het magazijn en de productie geautomatiseerd waar mogelijk.
Werknemers staan op de eerste plaats bij Samasz. En dat niet alleen omdat het werven van goede gekwalificeerde arbeiders lastig is. De werknemers werken 40 uur per week en verdient gemiddeld 700 euro per maand. Ze krijgen werkkleding en iedere middag kunnen ze aanschuiven voor gratis middageten. Het nieuwe kantoorgebouw is ingericht op de toekomst en bieden ruimte en licht. Iedere verdieping is voorzien van een keuken en ontspanningsruimte.
Samasz werkt samen met andere werktuigenfabrikanten, zoals McHale en Macchio Gaspardo. Zo worden producten bijvoorbeeld getest in de landen waar veel stenen in de grond zitten. De akkerbouwers en loonwerkers geven hun ervaring door en op basis daarvan wordt de machine aangepast.
Samasz heeft veel internationale onderscheidingen voor hun producten. Daarnaast heeft ze wereldwijd een dealernetwerk en verkooporganisatie. Standaard zijn de producten voorzien van twee jaar garantie en dat zorgt voor vertrouwen in de productkwaliteit en ontzorging voor de klanten. Antoni Stolarski s zonen zijn ook werkzaam binnen het bedrijf en gaan het bedrijf op termijn overnemen. Samasz blijft daardoor een familiebedrijf en heeft de overtuiging dat kwaliteit bieden op elk gebied het beste resultaat heeft. De planning is om de komende 3 jaar 30% te groeien. Dat kan op basis van de situatie en de vraag van klanten.
Nogmaals dank voor deze kennismaking en het bezoek aan de productielocatie.
Hier zie je de eerste beelden van de assemblagelijn van SaMASZ. De komende weken wordt nog hard gewerkt om de locatie verder op te bouwen. De nieuwbouw vindt plaats zonder dat de lijn stil komt de liggen, dus dat vergt wel wat organisatie. Gelijktijdig wordt op dezelfde manier de processen onder de loep genomen en verder ontwikkeld.
Meer info: http://www.harvest4you.nl/
Poolse landbouwmachinebouwer Samasz
Bronnen: Agrio, d. theyssen b teeuwsen john sessink