![AMAZONE logo](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/02/51/739/logo-amazone.627x88.png)
Een miljoen verkochte Amazone-kunstmeststrooiers
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/02/81/047/dungerstreuer_20historisch_20und_20aktuell.-detail.jpg)
Een miljoen verkochte Amazone-kunstmeststrooiers.
Met de verkoop van een miljoen verkochte kunstmeststrooiers kunnen de Amazone-Werke in 2013 terugblikken op een bijzonder succesverhaal. Deze geschiedenis begon nauwelijks honderd jaar geleden, in een tijd waar op de meeste bedrijven de minerale meststoffen nog met de hand werden gestrooid. De oprichter van Amazone Heinrich Dreyer vond in 1915 de nieuwe walsenstrooier uit en vroeg hiervoor patent aan. In vergelijking tot het strooien van enkele rijen en strooiers met strooikettingen, die toen al op de markt waren, trok deze walsenstrooier met de typeaanduiding Michel veel lichter en was veel nauwkeuriger. Verkrijgbaar in diverse afmetingen van 1,5 tot 4 m kon deze strooier alle gangbare meststoffen, droog of vochtig, gelijkmatig over het veld verspreiden. Door de relatief geringe productiekosten was hij ook voor kleinere bedrijven betaalbaar en veroverde al snel de landbouwmarkt.
De afzet ontwikkelde zich zeer succesvol, zodat er meer dan 250.000 walsenstrooiers in verschillende uitvoeringen werden verkocht. Zelfs in de 60-iger jaren liepen er nog meer dan 10.000 stuks van de productieband. Daarna liep de vraag langzaam terug en in 1986 werd de productie volledig stopgezet. Want intussen had de door Prof. h.c. (SAA Samara) RAAS en Dr. h.c. Heinz Dreyer ontwikkelde tweeschotelstrooier ZA de walsenstrooier als succesmodel vervangen.
De ZA serie werd een nog groter succes, waardoor Amazone op het gebied van kunstmeststrooiers wederom voor lange tijd zonder concurrentie was. Sinds 1958 heeft Amazone meer dan 700.000 ZA-kunstmeststrooiers verkocht. Het succesvolle basisprincipe van ZA-kunstmeststrooiers berust op de tegengesteld aangedreven strooischotels, die links en rechts van het rijspoor een uniform gelijkmatig strooibeeld mogelijk maken. Anderzijds zorgt het instelbare constante aftakastoerental voor een constante draaisnelheid van de strooischotels. Daardoor kan de kunstmeststrooier snel en eenvoudig op de verschillende meststoffen en werkbreedten worden ingesteld. Deze basisprincipes waren zo succesvol, dat u ze ook tegenwoordig nog in de meeste strooiers terug vindt.
Vele andere Amazone vernieuwingen zorgden voor verdere continuïteit van het succesverhaal van de ZA-techniek, bijvoorbeeld de overbemestingstechniek. Mijlpalen waren ook de introductie het systeem met verwisselbare strooischotels voor steeds grotere en variabele werkbreedten (tegenwoordig tot 54 meter) en de ontwikkeling van de systemen voor het kant- en grensstrooien.
Bijzondere succesvolle modellen en trendsetters voor hun tijd waren vooral de series ZA-F, ZA-U en ZA-M. Zorgde in de beginjaren van de ZA de ingenieuze mechaniek voor het succes, later werden er hydraulische functies en elektronica toegevoegd en brachten de capaciteit van de ZA-strooiers op een steeds hoger plan.
Tegenwoordig kunnen de op dit moment grootste modellen van de nieuwe ZA-TS-strooiers met trechterinhouden tot 4.200 l en werksnelheden tot 20 km/u een capaciteit van 50 ha per uur behalen. Uitgerust met weegtechniek, in de strooischotel geïntegreerde kantstrooi-inrichting AutoTS, GPS-Switch en de modernste ISOBUS-terminals voldoen deze strooiers aan de hoogste eisen voor precisie.
De walsenstrooier Michel had een werkbreedte van 1,5 tot 4 m; tegenwoordig omvat het twee-schotel-strooierprogramma werkbreedten tot 54 m.
Meer info: http://www.amazone.de
Bron: AMAZONEN-WERKE