Verslag Landbouwvakbeurs

Buitenlandse taferelen op de Landbouwvakbeurs in Assen. H. van Oosten is samen met de dealer aanwezig met hun nieuwste aanwinst, een Case-IH Steiger 400. De nieuwe trekker verricht onder andere werkzaamheden als sleepslangbemesten en kuil aanrijden. Door zijn formaat zal hij zeker opvallen in Groningen en Drenthe!S. Tjalma komt met een primeur naar de Landbouwvakbeurs in Assen. De door hem ontwikkelde achterlader voor Valtra trekkers met omkeerinrichting trekt de aandacht van menig voorbijganger. De solide lader wordt in de hef gehangen en kan tot 3,5 ton tillen en is leverbaar met een statische arm of met de mogelijkheid om uit te kunnen schuiven. Voordelen ten opzichte van een frontlader is het tilgewicht, stabiliteit en de werking die op deze manier meer weg heeft van een heftruck. De lader beschikt over een standaard aansluiting waardoor het aankoppelen van bijvoorbeeld een palletvork, balenklem of grijper geen probleem is.
De video bij de vorige jaar geïntroduceerde frontrooier van Zibo laat duidelijk zien wat het werktuig doet. Door het gebruik van een frontrooier is het mogelijk om vier rijen aardappels in een werkgang te rooien met een twee rijige verstekrooier. Deze combinatie zorgt voor 70 procent extra capaciteit.
De werking
Het principe is vrij eenvoudig, de aardappels worden voor de trekker met de frontrooier uit de grond gehaald en middels een zijwaartse transportband met 60 tot 70 procent grond tussen de naastgelegen rijen gelegd. Vervolgens komt de twee rijige verstekrooier, getrokken door dezelfde trekker, en neemt twee nieuwe rijen aardappels mee èn de aardappels die tussen de rijen gelegd zijn. Vanwege een aanpassing van de diabolo's op de verstekrooier wordt over de gehele breedte van twee rijen gerooid, zonder dat de aardappels beschadigd raken door de opstaande rand.
Kosten
Een frontrooier is met verschillende opties leverbaar en de kosten variëren van 20.000 tot 28.000. Daarbij is de duurdere variant voorzien van side-shift (FR02) om de frontrooier met behulp van hydrauliek recht voor de ruggen te krijgen.Natte omstandigheden op het land zouden wel eens snel opgelost kunnen worden door een nieuw werktuig van Zinger Mechanisatie. Het mechanisatiebedrijf toont op de stand in Assen tijdens de Landbouwvakbeurs een nieuwe sleuvenvrees. Het frezen van een smalle sleuf van ongeveer 11 centimeter door het land helpt plasvorming op het land en beschadiging aan het gewas te voorkomen. Het biedt een alternatief voor permanente drainage. H. Zinger geeft aan dat ze met ontwikkelingen bezig zijn om met een sleuvenfrees zelf drainage aan te leggen.
Kosten
Het werktuig is in verschillende diameters leverbaar en een standaarduitvoering kost 5300,-. Er zijn verschillende opties mogelijk zoals hydraulische diepteregeling, steunwiel en adapterblokken.
Voor het planten of zaaien van het gewas wordt een sleuf dwars op de rijrichting getrokken Met name op natte percelen wordt al voor het planten een sleuf getrokken dwars op de rijrichting van het planten. Hiermee voorkomt men beschadiging aan het gewas en plasvorming op het land. Door de diepte blijft de sleuf goed intakt en blijft het zijn werking gedurende het seizoen houden. De sleuf wordt 650 mm uit het midden (naar rechts) van de tractor getrokken. Sleufbreedte 110 of 155 mm (afhankelijk van de beitel-montage op de schijf).
Bron: Bram Teeuwsen