Farmer's Story: Serie 6 in actie op de boerderij

De Rajhrad-boerderij van de familie Srnec is een symbool van traditie, veerkracht en een diepe liefde voor de landbouw. De geschiedenis van hun boerderij gaat terug tot de 19e eeuw en vandaag de dag beheren Tomáš Srnec en zijn vader 130 hectare land volgens een biologisch landbouwsysteem. De boerderij fokt 100 stuks Charolais-vleesvee en verbouwt gewassen zoals tarwe, maïs, zonnebloem en voedergerst. De familie, die in de jaren 1990 een moeilijk begin overwon, is trots op zelfvoorziening en hoogwaardige machines.
Geschiedenis en groei van de boerderij
"Na de restitutie in het begin van de jaren 1990 is mijn vader begonnen met boeren op 50 hectare. We hadden ook een paar melkkoeien die onder slechte omstandigheden waren gehuisvest", herinnert Tomáš Srnec zich. "Mijn vader was dapper genoeg om een compleet nieuwe veestal van de grond af aan te bouwen. We hebben alles zelf gedaan - hij sloot een lening af en stap voor stap zijn we gekomen waar we nu zijn."
In de loop der jaren bouwde de familie de veestal, landbouwfaciliteiten en technische infrastructuur, en bouwde uiteindelijk het huis waarin ze nu wonen. Tegenwoordig bebouwt de boerderij 130 hectare land, waarvan ze de helft bezitten. Naast het verbouwen van gewassen, fokken ze ook hun eigen vleesvee. "We werken onder een biologisch landbouwsysteem, wat niet gemakkelijk is, maar tot nu toe is het de moeite waard geweest. Bovendien helpt het hebben van een kudde van 100 vleesrunderen ons om de wintermaanden door te komen wanneer de velden geen inkomen genereren", voegt Srnec eraan toe.
ZETOR: het hart van het machinepark van de boerderij
Bijna alle machines van de Srnec-boerderij zijn afkomstig van het Tsjechische merk ZETOR. Ze gebruiken nog steeds oudere modellen, zoals de 6211, de eerste tractor die ze kochten na de restitutie, samen met twee modernere Forterra HD 150-tractoren. Voor voederwerk gebruiken ze een Valtra van 120 pk, maar ZETOR blijft hun voorkeurskeuze.
"We hebben altijd alles aan onze ZETOR-tractoren zelf kunnen repareren. En toen we professionele service nodig hadden, was die betaalbaar, wat een enorm voordeel is ten opzichte van de concurrentie", legt Srnec uit.
Dus toen ZETOR hem benaderde met de mogelijkheid om de nieuw ontwikkelde Series 6 te testen, aarzelde Tomáš Srnec niet. "We wilden er deel van uitmaken, omdat elk nieuw ZETOR-model altijd vooruitgang heeft betekend."
Serie 6: eerste indrukken en ervaring
"We zijn de Series 6 sinds afgelopen zomer aan het testen en ik moet zeggen dat het een enorme sprong voorwaarts is", zegt Srnec. "Het is een moderne machine met verschillende automatische modi die geen handmatige tussenkomst vereisen - de tractor past zichzelf aan op basis van de specifieke taak of terreinomstandigheden. Naar mijn mening staat de Series 6 nu op gelijke hoogte met premium concurrenten."
Tijdens de zomer bewees de Series 6 zich in transportoperaties, waarbij hij tijdens de oogst urenlang een 14-tons tandemoplegger trok. In de herfst werd het gebruikt voor het disceren met een zware Kuhn-schijveneg van vier meter, waarbij het brandstofverbruik onder veeleisende omstandigheden werd gemeten op slechts 7,5 l/ ha. "Dat is geweldig", zegt Srnec.
Een andere test betrof het bevuilen met een Lemken-woeler met 11 tanden, een werkbreedte van 3 meter en gecombineerde schijf- en verkruimelwalsen. De werkdiepte was 35 cm en reikte op sommige plaatsen tot 40 cm. "De druk en weerstand tijdens het woelen waren hoog, maar de tractor kon het zonder problemen aan", bevestigt Srnec.
Tijdens de schijf- en woelproeven besloeg de Serie 6 ongeveer 70 hectare op het bedrijf.
De meest veeleisende test vond plaats aan het begin van de winter, toen de tractor werd gebruikt voor het ploegen van een zeven jaar oud luzerneveld van meer dan 10 hectare. "Ik was verrast hoe goed de Series 6 omging met zulke zware omstandigheden in combinatie met een omkeerbare Kverneland-ploeg met vijf voren. Ja, we werkten met snelheden van 3 tot 5 km/ u, maar dat had te maken met de omstandigheden, niet met de tractor", legt Srnec uit.
Een interessante anekdote van de boer betrof het testen van de Series 6 op een bijzonder drassig stuk land tijdens het woegelen - een gebied waar hun Forterra HD 150 eerder was gezonken tot aan de transmissie. De Series 6 slaagde daar echter in. "De Series 6 ging meerdere keren zonder problemen door dat gebied, mede dankzij de mogelijkheid om het differentieelslot in te schakelen", prijst Srnec.
Comfort voor de machinist en eenvoudig onderhoud
"De besturing is goed doordacht, alles is binnen handbereik. De grote 24-inch monitor is gemakkelijk af te lezen, zelfs voor mijn 70-jarige vader", zegt Srnec, en voegt eraan toe: "Radiatoren en smeerpunten zijn gemakkelijk toegankelijk en de DPF-regeneratie gebeurt volledig automatisch. Het comfortniveau is nu compleet anders: de cabine en asvering zijn perfect."
De afgelopen weken had de boer de gelegenheid om de Series 6 te testen die is uitgerust met de zogenaamde eco-transmissie, met maximaal 54 versnellingen vooruit en 27 versnellingen achteruit. "Het is ongelooflijk comfortabel om te bedienen: de machine loopt soepel en de versnellingswisselingen verlopen naadloos", concludeert Srnec.
Testresultaten en toekomstplannen
Er zijn momenteel twee prototypes van de Series 6 die vorig jaar zijn getest bij boeren in zowel Tsjechië als Duitsland. Beide machines registreerden meer dan 1.000 draaiuren in het veld. Alleen al in Tsjechië werkte één tractor meer dan 800 uur per jaar, waarbij hij taken uitvoerde variërend van transport tijdens graan- en kuilvoeroogsten tot ploegen, schijven, ondergrond en andere grondbewerking onder verschillende klimatologische omstandigheden, waaronder ijskoude winters en verzengende zomers.
De verkoop en productie van het nieuwe model van de 6-serie staan gepland voor 2025. Deze moderne tractor belooft een betrouwbare assistent te zijn, niet alleen voor het familiebedrijf Srnec, maar voor landbouwactiviteiten wereldwijd.
Bron: Zetor