Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit ziet geen forse toename trekkerdiefstallen
"Het beeld dat wordt geschetst wordt inderdaad niet bevestigd door onze data", meldt Rob Smitskamp manager Handhaving & Toezicht van VBV in een reactie. "Kijkend naar diefstallen van gekentekende land- en bostouwtrekkers laten die eerder een afname zien ten opzichte van 2023. Ook het gemiddelde van twee tot drie diefstallen per dag wordt op grond van onze data niet gezien."
Van 2023 tot nu toe zijn er 295 trekkerdiefstallen genoteerd door VBV, vertelt Smitskamp. In 2023 waren er 151, in 2024 137 en zeven tot nu toe in 2025. Het systeem van VBV leverde voor 2022 132 diefstallen op. Smitskamp licht toe dat het lastig is om veel verder terug te kijken, omdat vanaf 1 januari 2022 pas een kentekenbewijs verplicht is voor landbouwvoertuigen. "Het lijkt dus een redelijk constant cijfer te zijn. Nogmaals, we spreken alleen over gekentekend materieel."
Populair
Smitskamp meldt verder dat de Giant een populair merk is onder het dievengilde. Daarvan werden er in totaal 57 gestolen in de afgelopen twee jaar. "Giant is een betrouwbaar goed aangeschreven merk. Ze zijn niet makkelijker open te breken, maar daar is wel vraag naar. De meeste diefstallen gebeuren op bestelling en er is sprake van voorverkenning, omdat dieven tevoren zaken als transport en chauffeurs moeten regelen. Deze diefstallen worden tegenwoordig heel professioneel aangepakt: van verkenning tot transport, aan alles worst gedacht."
Uit de cijfers van VBV per regio blijkt dat vooral Oost-Nederland (70 stuks), Oost-Brabant (55) en Limburg (53) in de smaak vallen. Een logische verklaring is dat ze vanuit deze regio’s sneller over de grens zijn met het gestolen materiaal. Daarna volgen Midden-Nederland, waaronder Flevoland (37), Zeeland en West-Brabant (31), Noord-Nederland (16), regio Rotterdam (11), Noord-Holland (8), regio Den Haag (6) en regio Amsterdam (4).
Beveiliging
Smitskamp constateert dat nog maar weinig objecten beveiliging hebben. "Ik zou ten zeerste adviseren om een Kiwa-gecertificeerd voertuigbeveiligingssysteem in te bouwen. Dat kost een paar honderd euro, maar weegt niet op tegen de verzekerde waarde van het object, de stilstand en de bedrijfsschade."
De cijfers van VBV staan in behoorlijk schril contrast met wat landelijke media vorige week dinsdag en woensdag meldden. Na Gelderland, Groningen, Brabant en Overijssel lijkt nu vooral Flevoland de klos als het gaat om trekkerdiefstallen, meldden het AD en de bijbehorende regionale kranten. Ook de nationale televisie dook erop.
Politie Midden-Nederland meldde in het AD dat het in dat deel van het land om zeker tientallen gevallen gaat, maar dat landelijke cijfers lastig te geven zijn. Dat komt omdat de politie gestolen trekkers en landbouwmachines niet als aparte groep registreert. Moreno van Loenhout, adviseur ondermijnende criminaliteit voor Platform Veilig Ondernemen toonde zich vooral bezorgd over Flevoland op dit moment: "De hele polder wordt leeggeroofd."
Bandensporen
Gaby de Ruiter, vertrouwenspersoon bij LTO Noord, vertelde in het AD de afgelopen maanden regelmatig verbouwereerde boeren aan de lijn te hebben gehad. "Het enige wat ze achterlaten zijn bandensporen. We waarschuwen iedereen die het horen wil, maar het stopt niet." De Ruiter gaf concrete tips: "Goede verlichting met bewegingssensor op donkere plekken, met name aan de achterkant van boerderijen. Dieven komen vaak via de achterkant binnen. Verder goede sloten op loodsen en schuren, opritverklikkers, deursensoren en vooral verdachte situaties te melden bij de politie. Noteer kentekenplaten van voertuigen die geregeld voorbijrijden. En een beetje ouderwets maar heel effectief: een grote waakhond en een bordje aan de weg met de mededeling dat er zo’n hond rondloopt."
Zuid-Nederland niet anders
Femke van de Plas, vertrouwenspersoon veilig buitengebied voor zowel LLTB en ZLTO in de drie zuidelijke provincies, bevestigt in een telefonische reactie dat ook boeren Limburg, Noord-Brabant en Zeeland kwetsbaar zijn voor inbraak en diefstal van landbouwmachines en -apparatuur. "Je ziet dat het echt om rondtrekkende bendes gaat, die telkens weer een ander gebied uitzoeken."
Van de Plas meldt dat het om een groot probleem gaat waarmee veel boeren geconfronteerd worden. "Uit een flitsenquête die wij onlangs onder Limburgse boeren hielden, blijkt dat twee op de drie geconfronteerd is met diefstal. In het opmerkingenveld dat ze konden invullen, bleek dat het zowel ging om gps-apparatuur als shovels, laders en trekkers. Ik hoor ook terug dat ze zien dat er voorverkenningen worden gemaakt. Bijvoorbeeld doordat mensen, die je anders nooit in de omgeving ziet, foto’s maken van objecten." Over het algemeen informeren boeren elkaar daar onderling goed over in app-groepen, is de ervaring van Van de Plas. "Ik doe dit werk nu een jaar in Limburg en drie jaar in Brabant en Zeeland. In Brabant en Zeeland is het beeld niet anders. Ook daar doen we binnenkort een flitsenquête."
LLTB en ZLTO bieden samen met Platform Veilig Nederland veiligheidsscans en weerbaarheidstrainingen aan.
Wél gps-systemen
Gerwin Otten van Cumela is specialist op het gebied van schadepreventie en risicobeheer bij Cumela. Hij herkent de zorgen over de stijgende criminaliteit, maar heeft nog geen cijfers over diefstal van voertuigen. "Wel is diefstal van gps-systemen al langer een probleem." Daar publiceert de branchevereniging ook jaarlijks cijfers over. Zij geeft ook tips. Over 2024 zijn nog geen cijfers bekend, meldt Otten.
Overigens is er bij Cumela een vertrouwenspersoon voor het melden van of vermoedens over criminaliteit. Die is bereikbaar via vpc@cumela.nl of 06-17 56 50 72.