Nieuw: Claas connect gaat van start in meer dan 30 landen
Het nieuwe Claas connect gaat op 1 oktober 2024 in meer 30 landen van de wereld live om Claas-klanten een groot aantal digitale oplossingen op één platform te bieden voor machinebeheer, farmmanagement en precision farming. Daarnaast zorgt Claas connect voor een directe verbinding met serviceaanbiedingen, verkooppartners en hun digitale experts, die ondersteuning bieden bij de optimalisatie van machine prestaties en werkprocessen. Hiermee helpt Claas connect bij het optimaliseren van taakplanning en documentatie, en het garanderen van de bedrijfszekerheid van alle Claas-machines.
Het nieuwe digitale platform van Claas biedt een directe link naar alle digitale oplossingen en verbindt bedrijfsleiders, machines, medewerkers en dealers. Van tractor tot oogstmachine tot aanbouwwerktuig, van machinebeheer tot farmmanagement. In je cabine, in je broekzak, op kantoor: Claas connect biedt ongeëvenaarde transparantie bij machinegebruik en werkprocessen waardoor werkstromen en machineprestaties nog sneller en doelgerichter geanalyseerd en verbeterd kunnen worden. Bovendien vereenvoudigt de naadloze communicatie via de app en Cemis 1200 met mobiele bedrijfs- en machinedata het werk voor bedrijfsleiders en medewerkers. Claas connect is een integraal onderdeel van alle verbonden Claas-machines. Het optimaliseert het gebruik en beheer van machines, vereenvoudigt de communicatie en bespaart kosten en tijd.
Machine- en farmmanagement op één platform – ook onderweg
Het nieuwe Claas connect combineert op unieke en eenvoudige wijze digitale oplossingen voor machinebeheer, operationeel beheer en Claas service in één gebruikersinterface, onder één Claas ID. De Claas ID wordt toegewezen tijdens de registratie en kan worden toegewezen aan verschillende rollen in verschillende organisaties. Gebruikers kunnen individuele machines in detail bekijken in Claas connect en tegelijkertijd werkprocessen en machinegebruik beheren. Gebruikers worden daarbij ondersteund door twee apps:
- De Claas connect app geeft alle functies voor machinebeheer en communicatie met dealers weer
- De Claas connect – Farm Management app is de mobiele interface voor de bedrijfsvoering
Dankzij het samenvoegen van digitale oplossingen van Claas worden werkprocessen bij de planning, documentatie en analyse als één allesomvattend geheel bekeken. Deze integratie wordt ook weerspiegeld in het ontwerp van de nieuwe gebruikersinterface, die alle oplossingen met elkaar verbindt en gebruiksvriendelijkheid centraal stelt. "Claas kan terugkijken op meer dan 25 jaar expertise in de ontwikkeling van digitale oplossingen, zowel bij machines – met name op het gebied van connectiviteit – als op het gebied van software en precisielandbouw", aldus Christian Radons, directielid van Claas en verantwoordelijk voor service en sales. "De mijlpalen zijn onder andere het in kaart brengen van de opbrengst op de Lexion en softwareoplossingen AGROCOM, Telematics en 365FarmNet, om er maar een paar te noemen. Met deze jarenlange ervaring en in samenspraak met onze klanten hebben we Claas connect verder ontwikkeld tot een gebruiksvriendelijk, cloudgebaseerd platform, waarop alle digitale oplossingen en services van Claas voor onze klanten en partners ter beschikking staan."
Sinds voorjaar 2024 is Claas connect getest door 200 bèta-klanten in vijf landen en zijn waardevolle praktijkervaringen verwerkt in de uiteindelijke versie van Claas connect. "De eerste toepassingen die we met Claas connect hebben uitgevoerd, waren op het eerste gezicht al heel intuïtief. Voor mij is dit belangrijk om ook in de toekomst de software te gebruiken", vat José Godineau, bètaklant uit Frankrijk, samen. "De nieuwe Claas connect maakt landbouw veel nauwkeuriger dan voorheen", concludeert de Franse boer.
Meerwaarde voor het gehele bedrijf
Het nieuwe digitale ecosysteem is niet alleen puur ontworpen voor in een netwerk opgenomen machines, maar richt zich ook op de behoeftes van de gebruikers van alle machines en aanbouwwerktuigen. Registratie is op elk moment mogelijk, zelfs vóór de aankoop van een Claas-machine. Na registratie kan de gewenste machine worden samengesteld in de Claas-productconfigurator en kan een offerte en demonstratie worden aangevraagd. Bij aflevering worden alle Claas-machines en aanbouwwerktuigen aangemaakt in Claas connect, inclusief alle relevante gegevens, documenten en licenties. Bovendien zijn de Parts Shop en alle gegevens met betrekking tot de dealer, onderhoud en de smeermiddelen adviseur direct op kantoor en mobiel beschikbaar.
Daarnaast kunnen gebruikers ook machines en aanbouwwerktuigen die geen data versturen in Claas connect opnemen. Het is dan mogelijk om deze 'analoge' machines en werktuigen eenvoudig te selecteren en handmatig te documenteren bij het plannen van werkprocessen. Gegevens van machines van andere fabrikanten kunnen met behulp van DataConnect en ISOXML-opdrachtbeheer naar Claas connect worden overgebracht. "Het nieuwe Claas connect biedt meerwaarde voor alle Claas-klanten, onafhankelijk van de uitrusting van de machine", benadrukt Wolf-Christian von Wendorff, Senior Vice President Global Digital Solutions. "Gebruikers van Claas connect ervaren steeds meer voordelen wanneer het aantal verbonden machines toeneemt. Dat geldt niet alleen voor gedetailleerde analyses van machines en prestatiegegevens maar ook voor geïntegreerde oplossingen voor eenvoudig opdrachtbeheer, automatische documentatie, management van het machinepark en uitgebreide toepassingen voor Precision Farming."
Individueel aanpasbaar: van prestatie gegevens tot geo-informatie
Gebruikers kunnen de nieuwe Claas connect met behulp van verschillende licenties configureren volgens hun behoeften. Gekoppelde Claas-oogstmachines en tractoren* worden af fabriek afgeleverd met een gratis licentie voor 5 jaar voor Machine connect. Machine connect omvat onder andere de service-, onderhouds- en foutmeldingen en de softwarestatus van de machine. Bovendien geeft Machine connect diepgaand inzicht in de machine en het gebruik daarvan aan de hand van analyses van de draaiuren, vergelijkingen van machines, dagrapporten, oogstrapporten en de weergave van het brandstofpeil, draaiuren en instellingen van de machine (bijvoorbeeld motordruk, instellingen voor de haksellengte of de korfafstand).
Claas connect kan verder worden uitgebreid met licenties voor Farm connect, Field connect en Fleet connect voor uitgebreide functionaliteiten voor farmmanagement en Precision Farming. Agrariërs en loonwerkers kunnen bijvoorbeeld in realtime de voortgang van het werk en de status van meerdere maaidorsers tegelijk bekijken, inclusief de resterende tijd tot het werk is voltooid. Dit maakt het mogelijk om de bijbehorende werkprocessen, zoals de afvoerlogistiek, nauwkeurig aan te sturen. Verdere functionaliteiten omvatten het beheer van basisgegevens (percelen, referentielijnen, bedrijfsmiddelen, machines en werknemers), planning van referentielijnen, ISOXML-opdrachtbeheer, online gegevensuitwisseling van ISOXML-opdrachten met GPS PILOT Cemis 1200, handmatig documentatie samenstellen en automatische suggesties voor boekingen. Met het Geocenter zorgt Claas bovendien voor een centrale ‘gereedschapskist‘ voor perceel- en satellietgegevens, opbrengstkartering, bodemmonsters, locaties van machines en het maken van potentieel- en applicatiekaarten.
Digital Care
Regionale expertise voor snelle support en hoge bedrijfszekerheid
Claas connect wordt direct door Claas-dealers aangeboden en ondersteund. De regionale digitale specialisten bieden ter plekke ondersteuning bij gebruik en analyse: afhankelijk van de behoefte kunnen daarvoor verschillende Digital Care-pakketten worden geboekt. De actuele machinegegevens die altijd en overal beschikbaar zijn in Claas connect, maken het mogelijk om mogelijke afwijkingen in een vroeg stadium te identificeren en, indien nodig, actie te ondernemen samen met de dealer. "De rol van dealers is net zo belangrijks voor digitale producten als voor machines. Onze klanten willen een lokale partner die hen ondersteunt met digitale en lokale kennis", licht Georg Larscheid toe, Vice President Digital Business bij Claas. "Onze dealers bouwen dan ook hun digitale kennis en services steeds verder uit om de nieuwe Claas connect aan te bieden en klanten bij gebruik te kunnen adviseren."
Het nieuwe Claas connect is vanaf 1 oktober in meer dan 30 landen** beschikbaar, waaronder ook landen buiten de EU, zoals Oekraïne, Australië, Nieuw-Zeeland en Argentinië. Andere regio’s zijn nog in voorbereiding.
Bron: Claas Kamps De Wild